Parlament Bolivije odobrio Moralesu četvrti predsednički mandat
26.09.2015 La Paz

Parlament Bolivije odobrio Moralesu četvrti predsednički mandat

Parlament Bolivije odobrio Moralesu četvrti predsednički mandat Foto: Beta / AP
Parlament Bolivije usvojio je danas delimičnu reformu Ustava koja omogućava predsedniku Evu Moralesu kandidaturu za četvrti predsednički mandata 2019. godine, saopšteno je u La Pazu.

Parlament je posle 18 sati rasprave usvojio većinom promene Ustava. O tim reformama će glasati i građani na referendumu 21. februara 2016. godine.

Morales (55), najstariji predsednik po dužini vladanja u Južnoj Americi, izabran je 2005. godine s 54 odsto glasova, reizabran je 2009. s 64 odsto glasova i poslednji put 2014. godine s 61 odsto glasova. Naredni predsednički izbori su zakazani krajem 2019.

Opozicija, oslabljena zbog nejedinstva, ocenila je da Morales nije mogao da se kandidauje 2014. godine prema Ustavu iz 2009. godine koji predsedniku dozvoljava dva mandata.

Ustavni sud je 2013. godine ocenio da je Morales imao pravo na te izbore, jer mu se ne računa prvi mandat iz 2005. godine jer je tada važio stari Ustav.

Morales je prvi Indijanac koji je postao šef države, a ugled je stekao jer je potekao iz običnog naroda i zato što se služio antiimperijalističkom retorikom.

Međutim, njegova dugoročna moć leži u ekonomskoj i političkoj stabilnosti Bolivije, iako mu protivnici zameraju da nije dovoljno uradio protiv šverca droge i korupcije.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side