07.12.2018 | 11:00h ► 13:21h Beograd

Ajfelov toranj će biti zatvoren u okviru mera predostrožnosti zbog protesta

Ajfelov toranj će biti zatvoren u okviru mera predostrožnosti zbog protesta Foto: Beta / AP
Ajfelov toranj biće zatvoren sutra u okviru pooštrenih mera bezbednosti francuskih vlasti kako bi sprečile nove izlive nasilja posle tronedeljnih antivladinih protesta.

Pored razmeštanja dodatnih 8.000 policajaca u francuskoj prestonici, pariska policija je identifikovala 14 veoma rizičnih sektora koji će biti očišćeni.

U strahu da bi demonstranti mogli zloupotrebiti uličnu opremu i materijal s gradilišta, pariska policija će ukloniti sve kontejnere za staklo, ograde i građevinske mašine u tim sektorima, među kojima je i čuvena Jelisejska polja.

Širom zemlje će biti angažovano 89.000 policajaca, u odnosu na 65.000 prošlog vikenda kada je više od 130 ljudi povređeno, a preko 400 uhapšeno u najgorem uličnom nasilju u Francuskoj u više decenija. Vlasti su takođe otkazale šest prvoligaških utakmica.

Od početka nemira 17. novembra kao reakcije na najavljeno naglo povećanje poreza na dizel gorivo, četiri osobe su ubijene u nesrećama povezanim s neredima.

Neki od demonstranata, predstavnici sindikata i istaknuti političari iz celog političkog spektra tražili su smirivanje, posebno pošto je predsednik Emanuel Makron pristao da odustane od povećanja poreza na gorivo što je i podstaklo pokret "Žutih prsluka". Demonstranti, međutim, sada postavljaju zahteve koji se tiču drugih pitanja važnih za radnike, penzionere i studente.

Neredi su takođe imali ekonomske posledice pošto su došli usred praznične šoping sezone. Grupe demonstranata prošle nedelje su bacale kamenje iz kaldrme na izloge i pljačkali dragocenosti iz nekih od najbogatijih delova Pariza.

Udruženja ocenjuju da su božićni marketi osetili "snažne posledice" i da prodavci imali pad od 30 do 40 odsto u odnosu na predviđene ciljeve.

Pored Ajfelovog tornja, biće zatvorene mnoge prodavnice i muzeji širom Francuske, uključujući muzeje Orse i Gran pale.

"Moramo da zaštitimo kulturne lokacije u Parizu ali i u ostalim delovima Francuske", rekao je ministar kulture Frank Rister.

Policija u Parizu će biti opremljena desetinama oklopnih vozila, koje će izaći u urbane oblasti u Francuskoj prvi put od 2005.

"Ta vozila će biti veoma korisna za zaštitu zgrada", rekao je šef policijskog sindikata, dodajući da će tim vozilima moći da probiju barikade i očiste prostor.

 

Sindikat francuskih kamiondžija otkazao štrajk

Sindikati francuskih kamiondžija otkazali su danas štajk posle "konstruktivnog sastanka" s ministarkom saobraćaja Elizabet Born.

Sindikati CGT i FO saopštili su da planirani štrajk za subotu više nije relevantan pošto je vlada odlučila da odustane od rezova u naknadama za prekovremeni rad.

Oni su međutim upozorili da bi "težak sukob" mogao početi ako vlada i poslodavci "ne poštuju svoje obaveze".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side