Makron pozvao svetske vođe da se bore za mir
11.11.2018 | 10:00h ► 15:00h Pariz

Makron pozvao svetske vođe da se bore za mir

Makron pozvao svetske vođe da se bore za mir Foto: Beta, AP
Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas u obraćanju na ceremoniji obeležavanja stote godišnjice od završetka Prvog svetskog da se Evropa umalo samouništila u paklu rata i pozvao okupljene svetske lidere da se "bore za mir".

Makron je podsetio na, kako je rekao krvavi Prvi svetski rat i njegove žrtve i rekao da danas istorija preti da se ponovi, i da je odgovornost čelnika okupljenih u Parizu da "prenesu našoj deci svet o kom su generacije sanjale".

On je rekao da su i pobednici i pobeđeni dugo bili u istoj žalosti i da lekcija ne može biti "jedan narod protiv drugih" što obavezuje sadašnje generacije da misli o budućnosti i suštinskim stvarima.

Makron je pozvao više od 70 okupljenih šefova država ili vlada da "saberu svoje nade a ne da suprotstavljaju svoje strahove" i da odbace "opčinjenost povlačenjem, nasiljem i dominacijom".

On je upozorio na krhkost mira i opasnost nacionalizma i ukazao da "tragovi rata nikad nisu nestali".

"Stari demoni se ponovo dižu. Moramo pred našim narodima ponovo da potvrdimo našu istinsku i ogromnu odgovornost", rekao je Makron.

Makron se založio za multilateralni pristup svetske vladavine u trenutku kada sve više zemalja izgleda naklonjeno da tome okrenu leđa, među prvima SAD, glavna svetska sila.

Po završetku ceremonije svetske vođe su se uputile ka Jelisejskoj palati gde im francuski predsednik priređuje ručak i gde će se posle zadržati u neformalnom razgovoru.

Kasnije podne održava se forum za mir na kome će se okupiti ševovi vlada i država ali takođe predstavnici nevladinih organizacija, preduzetnici, šlanovi civilnog društva da razgovaraju o upravljanju u svetu.

Forumu neće prisustvovati američki predsednik Donald Tramp koji će umesto toga otići na američko groblje pored Pariza da oda pošast svojim sunarodnicima koji su pali na frontu.


Na ručku s Makronom Tramp, Putin i drugi svetski čelnici

Francuski predsednik Emanuel Makron priredio je ručak za svetske vođe i zvaničnika u Jelisejskoj palati posle završetka ceremonije povodom stogodišnjice od potpisivanja primirja kojim je završen Prvi svetski rat.

Komemoraciji u podnožju Trijumfalne kapije prisustvovalo je blizu 80 šefova vlada ili država zemalja pobednica ali i poraženih u Prvom svetskom ratu.

Predsednik SAD Donald Tramp i ruski predsednik Vladimir Putin sedeli su na ručku za glavnim stolom blizu Makrona.

Među drugim gostima za stolom domaćina su izraelski premijer Benjamin Netanjahu, nemačka kancelarka Angela Merkel, kanadski premijer Džastin Trido, marokanski kralj Mohamed VI, španski kralj Felipe VI i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Supružnici i pratioci šefova država i vlada pozvani su na ručak koji priređuje francuska prva dama Brižit Makron u palati Versaj zapadno od Pariza. Posle toga će biti održan privatni koncert Bečke filharmonije.

Makron je na današnjoj komemoraciji govorio o tome da jačaju "stari demoni" koji su izazvali Prvi svetski rat i milione mrtvih. "Patriotizam je prava suprotnost nacioanilizmu. Nacionalizam je izdaja patriotizma", rekao je Makron.

 

Počela svečanost kod Trijumfalne kapije

Svetski lideri na čelu s francuskim predsednikom Emanulelom Makronom i njegovom suprugom Brižit, stigli su do Trijumfalne kapije u Parizu, gde se danas odžava centralna komemoracija 100 godina od kraja Prvog svetskog rata, delimično hodajući Šanzelizeom.

Američki predsednik Donald Tramp i ruski predsednik Vladimir Putin, iz bezbednosnih razloga, došli su odvojeno.

Ceremonija obeležavanja stote godišnjice kraja Velikog rata počela je s malim zakašnjenjem, nešto posle 11 sati. Tačno u 11 sati 11. novembra 1918. je potpisano primirje.

Intonirana je francuska himna i Makron je izvršio smotru vojnika.

Čuveni violončelista Jo-Jo Ma će odsvirati svitu Baha a pevačica Andželik Kidžo će pevati u sećanje na kolonijalne trupe, đaci će čitati svedočenja iz 1918. i Emanuel Makron će održati govor i zatim oživeti plamen kod Trijumfalne kapije uz zvuke Ravelovog "Bolera".

Francuski predsednik će govoriti o prošlosti ali iznad svega će iskoristiti priliku da prense svoju političku poruku u prilog multilateralizma u međunarodnim odnosima u trenutku kada je sve više zemalja naklonjeno da mu okrene leđa, među prvima SAD, najveća sila sveta.

 

Makron dočekuje svetske vođe uoči ceremonije u Parizu

Francuski predsednik Emanuel Makron i njegova supruga Brižit dočekuju danas desetine svetskih vođa u predsedničkoj palati uoči centralne ceremonije obeležavanja stogodišnjice Primirja u Prvom svetskom ratu.

Među zvaničnicima su kanadski premijer Džastin Trudo, nemačka kancelarka Angela Merkel i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Većina šefova vlada i država otići će zajedno autobusom do obližnje Trijumfalne kapije gde se održava ceremonija. Ostali lideri će, iz bezbednosnih razloga, do spomenika će prevesti automobilima, uključujući i američkog predsednika Donalda Trampa.

Mesta za sedenje na komemoraciji ispod Trijumfalne kapije su strogo određena. Francuski predsednik Makron sedeće između svoje supruge i nemačke kancelarke Angele Merkel. Ruski predsednik Vladimir Putin sedeće levo od Brižit Makron dok će predsednik SAD Donald Tramp i njegova supruga Melanija sedeti pored Angele Merkel.

Među ostalim ličnostima koji su na sedištime naspram njih, biće francuski premijer Eduar Filip i španski kralj Felipe VI.

U vreme ceremonije, po svoj prilici će padati kiša, ali je za ovu ceremoniju podignuta nadstrešnca ispod Trijumfalne kapije.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side