27.08.2017 Vatikan

Papa traži da se poštuju prava Rohingja

Papa traži da se poštuju prava Rohingja Foto: Beta/AP
Papa Franja je danas izrazio solidarnost sa muslimanskom manjinom Rohingja u Mjanmaru i zatražio da se njihova prava poštuju nakon nasilja koje je izbilo prethodnih dana.

"Stigle su nam tužne vesti o progonu religijske manjine Rohingja, naše braće. Želim da im iskažem svoju bliskost. I svi se molimo Gospodu da ih spasi i inspiriše ljude i žene dobre volje da pomognu u poštovanju svih njihovih prava", rekao je papa.

Od petka je u sukobima vojske i policije sa Rohingja pobunjenicima stradalo 92 ljudi, od čega 12 pripadnika snaga bezbednosti, saopštila je mjanmarska policija.

Juče su mjanmarske snage otvorile vatru na civile koji su bežali ka Bangladešu, koji je sa svoje strane uhapsio 70 Rohingja migranata da bi ih izručio Mjanmaru.

Prema navodima nekih medija, delegacija Vatikana je nedavno boravila u Mjanmaru i Bangladešu da bi pripremila papinu posetu planiranu za kraj novembra, ali ta informacija nije potvrđena u Vatikanu.

Poglavar Katoličke crkve je i u februaru osudio tretman Rohingja, koji su u Mjanmaru "mučeni i ubijani zbog svoje tradicije i vere" i pomenuo "dobre i mirne ljude koji godinama pate".

Narod Rohingja u Mjanmaru živi generacijama, ali se u zemlji sa ogromnom budističkom većinom tretiraju kao stranci.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side