01.06.2019 Beograd

Papa služio misu u Transilvaniji

Papa služio misu u Transilvaniji Foto: Beta / AP
Papa Franja, koji se nalazi u poseti Rumuniji, boravio je danas u Transilvaniju gde se sastao sa predstavnicima katoličkih zajednica i posetio najveće mađarsko svetililšte Sumuleu Čuk u toj većinski pravoslavnoj zemlji.

Zbog loših vremenskih uslova, oluje sa kišom i grmljavinom, papa je morao da promeni plan putovanja, tako da je umesto helikopterom stigao tročasovnom vožnjom preko Karpata.

Desetine hiljada katoličkih vernika dočekalo je papu na blatnjavim kišnim padinama, prenosi agencija AP. Stanovnici te oblasti ali takođe iz susedne Mađarske okupili su se da čuju papu.U obraćanju u Transilvaniji papa je hvalio diverzitet, hvalio je multikulturnu i multijezičku Rumuniju i pozvao narod da stavi po strani podele da bi "putovali zajedno".

On je rekao da je ;ovo hodočašće simbol dijaloga, jedinstva i bratstva i dodao da su učesnici kao narod čije hiljade lica, kultura, jezika i tradicija predstavljaju bogatstvo.

Među prisutnima su bili i rumunska premijerka Vjorika Dančila i nekoliko ministara, kao i mađarski predsednik Janoš Ader, koji je sa suprugom u privatnoj poseti Rumuniji, prenose agencije.

Posle mise, pošto se vreme poprvilo Papa se vratio nazad helikopterom do aerodroma za let u drugi deo Rumunije, univerzitetski grad Jaši na severoistoku gde će se sastati sa mladim Rumunima.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side