Papa: Rat nije rešenje za nepravdu
07.09.2014 Antverpen

Papa: Rat nije rešenje za nepravdu

Papa: Rat nije rešenje za nepravdu
Rat nije način suprotstavljanja nepravdi, rekao je danas poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja, što agencija Frans pres tumači kao dodatno distanciranje od bilo kakvog verskog prosuđivanja američkih napada u Iraku.

"Rat nikad nije ispravan način da se ispravi nepravda. Rat ljude uvlači u spiralu nasilja, koje je teško kontrolisati. On donosi uništenje koje će morati da ispravljaju generacije i otvara put za još teže sukobe i nepravde", poručio je papa Franja u obraćanju pripadnicima Zajednice Svetog Euđidija u Antverpenu, u Belgiji.

Vatikan je prošlog meseca na neki način odobrio vazdušne napade protiv Islamske države, kada ih je predstavnik Svete stolice u Ujedinjenim nacijama opisao kao "najverovatnije neophodne".

Odmah zatim, papini komentari uneli su zabunu po pitanju stava Rimokatoličke crkve.

Direktno upitan da li bi podržao napade SAD u Iraku, kako bi zaštitio hrišćane u toj zemlji, papa Franja je odgovorio: "U slučajevima nepravedne agresije, mogu da kažem samo: dopušteno je zaustaviti agresora".

Papa je, međutim, dodao: "Podvlačim reč zaustaviti. Ne kažem bombardovati, pokrenuti rat, kažem zaustaviti na neki način. Kako se on može zaustaviti? To treba odobriti. Zaustaviti nepravednog agresora je dopušteno".

autor: MŽ izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side