Papa podržao oslobađanje Bogorodice od uticaja mafijaških organizacija
20.08.2020 Beograd

Papa podržao oslobađanje Bogorodice od uticaja mafijaških organizacija

Papa podržao oslobađanje Bogorodice od uticaja mafijaških organizacija Foto: AP/Andrew Medichini
Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja podržao je "oslobođanje" Bogorodice od uticaja mafijaških organizacija u pismu upućenom Međunarodnoj papskoj mariološkoj akademiji koja je izrazila interesovanje da razmotri taj fenomen.


Papa je pozdravio gest akademije koja se bavi proučavanjem Bogorodice (mariologija) jer je izrazila interesovanje za oslobađanje "figure Bogorodice od uticaja kriminalnih organizacija".

Akademija, čija je funkcija povezivanje međunarodnih teologa i stručnjaka za Bogorodicu, nedavno je osnovala specijalni odsek za proučavanje kriminalnih i mafijaških pojava. Prvi sastanak tog tela na tu temu zakazan je za 18. septembar.

Verske povorke na jugu Italije često zastanu ispred kuće nekog lokalnog šefa mafija, a u toj povorci vernici nose kip Bogorodice. Ta praksa postaje sve više kritikovana.

"Obožavanje Bogorodice predstavlja versko-kulturno nasleđe namenjeno očuvanju izvorne čistoće koja oslobađa od struktura, moći, uslovljanja koje se ne uklapaju sa jevanđoskim kriterijumima pravde, slobode, poštenja i solidarnosti", naveo je papa u pismu.

Franja od početka svog pontifikata otvoreno kritikuje mafijaše, koji su često vernici koji redovno idu u crkvu i daju novčane priloge parohijama.

Papa je u septembru 2018. godine boravio u Palermu gde je odao poštu svešteniku ubijenom pre 25 godina jer je pokušavao mlade da odvrati od uticaja čuvene mafijaške organizacije Koza Nostra.

"Tražim budnost da ne bi popularna religioznost postala instrument mafijaškog prisustva", naveo je papa i dodao da verska povorka ne sme da se zaustavi ispred kuće nekog mafijaškog šefa.

Papa je pre nekoliko godina pozvao parohije u Kalabriji, gde deluje uticajna mafijaška organizacija Ndrangeta, da isključuju mafijaše iz crkve.

"Oni koji su u životu izabrali put zla, kao mafijaši, nisu u saglasnosti sa Bogom i treba da budu ekskomunicirani", rekao je Franja jednom prilikom.

Ekskomunikacija je najstroža kazna Katoličke crkve prema svojim članovima. Lokalni sveštenici su već ekskomunicirali neke mafijaše, ali Vatikan već godinama razmišlja o uvođenju pravosnažnog dokumenta o tome.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side