Papa oduzeo sva verska prava američkom kardinalu zbog seksualnog zlostavljanja
16.02.2019 Vatikan

Papa oduzeo sva verska prava američkom kardinalu zbog seksualnog zlostavljanja

Papa oduzeo sva verska prava američkom kardinalu zbog seksualnog zlostavljanja Foto: Beta / AP
Poglavar Rimokatoličke crkve Franja oduzeo je danas sva verska zvanja i prava bivšem kardinalu Teodoru Mekeriku (88), optuženom za seksualna zlostavljanja, što je prva takva mera u istoriji Katoličke crkve.

Papa je priznao kao konačnu, presudu Kongregacije za versku doktrinu, institucije Vatikana koja nadgleda poštovanje katoličke dogme, prema kojoj nekadašnji nadbiskup Vašingtona nema nikakva prava i ima status laika.

Franja je prihvatio, krajem jula, ostavku Mekerika kome je, zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, već bilo zabranjeno da vrši službu.

Mekerik, sveštenik koji je bio biskup i nadbiskup Njujorka pre nego što se 2001. preselio u Vašington, jedan je od u inostranstvu najpoznatijih američkih kardinala.

Iako je formalno u penziji, Mekerik je i dalje putovao, posebno da bi branio ljudska prava. Bio je među vodećim glasovima podrške za mere protiv sveštenika pedofila u SAD.

Kardinal iz Njujorka Timoti Dolan je prvi signalizirao prošle godine da je Mekerik odgovoran za seksualna zlostavljanja. Dolan je tada rekao da je njegova biskupija dobila podatke o zlostavljanju koje je Mekerik počinio "pre skoro 45 godina".

Oduzimanje svih verskih zvanja i prava, među kojima su i održavanje misa i beseda čak i u privatnom svojstvu, smatra se najtežom kaznom za sveštenika.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side