Papa na godišnjicu Hirošime poručio da je posedovanje atomskog oružja nemoralno
06.08.2020 Beograd

Papa na godišnjicu Hirošime poručio da je posedovanje atomskog oružja nemoralno

Papa na godišnjicu Hirošime poručio da je posedovanje atomskog oružja nemoralno Foto: prtscr
Papa Franja je danas povodom 75. godišnjice atomskog napada na Hirošimu pozvao na mir i rekao da su upotreba i posedovanje atomskog oružja nemoralni.

"Nikada nije bilo jasnije da bi, da bi mir mogao da procveta, svi ljudi morali da polože ratno oružje, a posebno najmoćnije i najdestruktivnije oružje - nuklearno oružje koje može osakatiti i uništiti cele gradove, čitave države", rekao je Franja u poruci organizatorima obeležavanja godišnjice.

Podsetio je da se tokom posete Japanu 2019. godine molio na spomeniku mira u Hirošimi i da se sastao sa preživelima.

"Upotreba atomske energije u svrhe rata je nemoralna, baš kao što je i posedovanje nuklearnog oružja nemoralno", dodao je papa.

U Japanu se danas obeležava 75 godina od američkog nuklearnog napada na Hirošimu, što je bio prvi takav napad u istoriji čovečanstva.

Komemoracija je održana uprkos pandemiji korona virusa, ali su u Memorijalni park mira ove godine mogli da uđu samo preživeli i njihove porodice.

SAD su 6. avgusta 1945. godine bacile atomsku bombu na Hirošimu, čime su ubrzale okončanje Drugog svetskog rata. Do kraja te godine u eksploziji i od povreda i bolesti uzrokovanih radijacijom umrlo je oko 140.000 stanovnika tog grada.

U narednim godinama, sve do danas, mnogi preživeli su umirali od leukemije i drugih bolesti uzrokovanih radijacijom, ali niko sa sigurnošću ne može da kaže tačan broj žrtava bombardovanja.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side