Papa Franja zamenio moćnog nadbiskupa Gdanjska
13.08.2020 Beograd

Papa Franja zamenio moćnog nadbiskupa Gdanjska

Papa Franja zamenio moćnog nadbiskupa Gdanjska Foto: AP/Czarek Sokolowski
Poglavar Rimokatoličke crkve Franja danas je zamenio moćnog nadbiskupa Gdanjska Slavoja Lešeka Glođa, čime je nastavio sa dovođenjem stvari u red u poljskoj crkvi posle otkrića seksualnog zlostavljanja od sveštenika i zataškavanja.

Iako svi katolički biskupi moraju da ponude povlačenje kad napune 75 godina, izrazito je neobično da papa prihvati takvu ostavku na nečiji 75. rođendan, što je u slučaju Glođa učinio.

Taj potez pape Franje nagoveštava da on želi da pošalje signal da je ozbiljan po pitanju okončanja kulture prikrivanja zlostavljanja unutar katoličke crkve u Poljskoj.

Pošto je prihvatio ostavku Glođa, papa je imenovao privremenog starešinu gdanjske nadbiskupije.

Nadbiskup Glođ je prikazan u jednom od nedavnih dokumentarnih filmova o svešteničkom seksualnom zlostavljanju i zataškavanju u Poljskoj.

U filmu "Nemoj reći nikome" iz 2019. godine, Glođ je prikazan kako veliča poznatog sveštenika pedofila Francišeka Cibulu, ličnog kapelana vođe solidarnosti Leha Valese, iako je bio svestan njegovih zlostavljanja.

Oni koji su preživeli zlostavljanja uključili su i Glođa u izveštaj u kojem su identifikovana 24 poljska biskupa optužena za zaštitu sveštenika-predatora.

Izveštaj je dostavljen papi Franji uoči prošlogodišnjeg globalnog samita o sprečavanju zlostavljanja u Vatikanu.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side