22.09.2018 Vilnjus

Papa Franja stigao u Vilnjus na početku baltičke turneje

Papa Franja stigao u Vilnjus na početku baltičke turneje Foto: Beta/AP/Andrew Medichini
Papa Franja stigao je danas u Vilnjus glavni grad Litvanije na početku četvorodnevne turneje tokom koje će još posetiti i Letoniju i Estoniju da ohrabri vernike u baltičkim zemljama.


Tokom posete papa će se sastati s političkim vođama kao i sa vernicima katoličke, luterankse i Ruske pravoslavne crkve.

Papa posećuje tri baltičke zemlje u godini kada se obeležava stota godišnjica njihove nezavisnosti posle Prvog svetskog rata a protekli vek obeležila je i nacistička invazija i gotovo pola veka sovjetske vlasti.

Od tri zemlje koje će papa posetiti samo je Litvanija većinski katolička zemlja u kojoj je oko 80 odsto stanovništva rimokatoličko. U Letoniji oko 25 odsto stanovništva su luteranci, 19 odsto pravoslavci a samo 16 odsto su rimokatolici. U Estoniji 76 odsto stanovništva nema verska uverenja a rimokatolika ima samo 6.000.

"Naravno odaću počast svim onima čije žrtve u prošlosti su omogućile sadašnju slobodu", rekao je papa u video obraćanju stanovnicima baltičkih zemalja uoči turneje.

Baltičke zemlje su proglasile nezavisnost 1918. ali su uključene u Sovjetski Savez 1940. godine i ostale njegov deo do početka 1990-ih, s izuzetkom perioda nacističke opkupacije za vreme Drugog svetskog rata 1941-1944. godine. Sve tri su članice EU i NATO od 2004. godine i čvrsto podržavaju alijansu koja ih vidi kao zaštitu od ruskog upada u istočnu Evropu.

Papa će se u nedelju moliti ispred Spomenika žrtvama jevrejskog geta u Vilnjusu, na 75. godišnjicu njegovog uništenja, kada su nacisti preostale stanovnike pogubili ili poslali u koncentracione logore. Devedeset odsto, od 250.000 litvanskih Jevreja, je ubijeno za vreme holokausta.

Te tri zemlje koje imaju ruske etničke manjine takođe oglašavaju zabrinutost zbog ruskih vojnih vežbi u Baltiku posle ruskog pripajanja Krima 2014. godine i ruske podrške spearatistima u istočnoj Ukrajini.

Vatikan se uzdržava od otvorene kritike Moskve i Ruske pravoslavne crkve. Papa Franja će izbegavati uvrede ali će verovatno hvaliti žrtve onih koji su se borili za nezavisnost zelje.

"Papa će poslati poruku svetu da teška istorija nije zaboravljena i da se ne može ponoviti", rekla je litvanska predsednica Dalija Gribauskaite koja je dočekala poglavara Rimokatoličke crkve na aerodromu u Vilnjusu.

Litvanija i druge baltičke zemlje beleže brzi privrdni rast ali takođe pojavu socijalnih razlika i masivnu migraciju mladih ka Zapadu što predstavlja ozbiljan problem, prenosi agencija Frans pres.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side