20.05.2018 Vatikan

Papa Franja će proizvesti 14 novih kardinala u junu

Papa Franja će proizvesti 14 novih kardinala u junu Foto: Beta / AP
Papa Franja najavio je danas da će proizvesti 14 novih kardinala idućeg meseca, među kojima je i njegov glavni savetnik zadužen za pomoć siromašnima.

U neočekivanoj izjavi hodočasnicima i turistima danas na Trgu Svetog Petra papa Franja je rekao da će 29. juna održati ceremoniju na kojoj će 14 sveštenika unaprediti u kardinale. Među njima je poljski nadbiskup Konrad Krajevski, poznat po tome što brine o beskućnicima u Rimu i deli vreće za spavanje siromašnim tokom hladnih talasa, kao i crkveni dostojanstvenici iz Iraka i Pakistana.

Papin izbor ukazuje na prioritet koji ovaj papa daje pružanju pomoći ljudima koji su na marginama društva, navodi agencija AP.

Među novim kardinalima biće i šef kancelarije Vatikana za doktrinu i još jedan visoki zvaničniku Svete stolice kao i crkveni zvaničnici iz Azije, Afrike i Južne Amerike kao i Akvile u Italiji koja se još uvek rekonstruiše posle razornog zemljotresa 2009. 

"Zemlje iz kojih oni potiču odražavaju univerzalnost crkve koja nastavlja da objavljuje milosrdnu ljubav Boga svim ljudima na Zemlji", rekao je papa.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side