15.08.2019 Sarajevo

Palmer: SAD vide budućnost BiH u EU i NATO

Palmer: SAD vide budućnost BiH u EU i NATO Foto: print screen
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metju Palmer izjavio je da njegova zemlja podržava nedavni dogovor političkih lidera u BiH, kao i to da budućnost BiH bude vezana za EU, NATO i partnerstvo sa SAD.

Palmer je u intervjuu za Glas Amerike rekao kako je važno da Bosna i Hercegovina preda Godišnji nacionalni program (ANP), kao i da veruje da srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik neće zadržati tvrdokornu retoriku, poput one da će u pitanje dovesti nadležnosti koje su, prema njegovom mišljenju, prebačene s entiteta na državu.

Komentarišući različite stavove članova Predsedništva BiH u vezi sa ANP-om, kao i tvrdnje predsedavajućeg Željka Komšića da neće podržati imenovanje mandatara za Savet ministara BiH ako ne bude usvojen ANP, američki diplomata je odgovorio da je "to politika".

"Ono što je važno u politici jeste da ljudi odrede svoje stavove, iznesu ih i zatim pregovaraju o kompromisu na putu prema napred. To je nešto od temeljnog značaja za BiH", kazao je Palmer.

Prema njegovim rečima, postoji dogovorena politika na državnom nivou koja podržava i put ka EU i put ka NATO.

"Ne verujemo da su ti putevi na bilo koji način kontradiktorni, upravo suprotno. Komplementarni su. U suštini, reforme koje su deo NATO procesa podržavale bi reforme koje su potrebne da i BiH krene prema EU", istakao je on.

Komentarišući informacije o tome da bi se moglo raspravljati o redukovanom ANP-u, Palmer je naveo da je "država ta koja odlučuje o brzini i opsegu angažmana s NATO kao institucijom".

"Važno je, kako mi na to gledamo, da se ANP preda, kako bi BiH mogla biti partner NATO u promovisanju reformi u odbrambenom i sigurnosnom sektoru", istakao je američki diplomata.

Komentarišući Dodikove pretnje da će dovesti u pitanje nadležnost više institucija BiH na teritoriji RS, ako se do 5. septembra ne formira novi Savet ministara BiH, Palmer je ocenio da "takve pretnje neće pomoći u stvaranju političke klime koja vodi ka kompromisu i dogovoru".

"Nadam se da Dodik neće zadržati takvu tvrdokornu retoriku. Mislim da je to u osnovi beskorisno i da stvara političku klimu u kojoj imate pobednike i gubitnike, a ne priliku da svi dobiju deo onoga što žele i da budu u poziciji da prihvate da su nešto uspeli", naveo je on.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side