30.07.2019 Ramala / Jerusalim

Palestinski premijer: Izraelu preti demografska smrt ako ne bude dve države

Palestinski premijer: Izraelu preti demografska smrt ako ne bude dve države Foto: prtscr ytb
Palestinski premijer Muhamed Štajeh upozorio je danas da Izraelu preti "demografska smrt" ako se decenijski sukob izmedju dva naroda ne reši po modelu dve države, jer neće moći da postoji kao demokratska zemlja.

"Izrael danas stoji pred velikim izazovom ili rešenje sa dve države ili demografska smrt", rekao je Štajeh na sastanku Socijalističke internacionale u Ramali na Zapadnoj obali, koja okuplja socijalističke partije širom sveta.

On je objasnio da izmedju reke Jordan i Sredozemnog mora živi 6,8 miliona Palestinaca, tri miliona na Zapadnoj obali, dva miliona u pojasu Gaze i 1,8 milion u Izraelu.

Izraelaca ima 6,6 miliona, što znači da Palestinaca ima 200.000 više, što se dešava prvi put od 1948. godine, kada je stvoren Izrael.

"Ili rešenje sa dve države ili demografska smrt, ili rešenje sa dve države ili neće biti demokratske ni jevrejske države, ili rešenje sa dve države ili rasistički režim, ili rešenje sa dve države ili neće biti mira”, rekao je on.

Palestinsko rukovodstvo sa sedištem u Ramali, uključujući predsednika Mahmuda Abasa, vodje Fataha, već dugo podržava rešenje sukoba po modelu dve države, dok Hamas koji vlada drugom palestinskom teritorijom, pojasom Gaze, u svojoj povelji poziva na uništenje Izraela.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je ranije da u principu podržava dve države, ali to nije ponovio poslednjih godina.

Naprotiv, on je rekao da neće biti palestinske države dok je on na vlasti i izrazio podršku širenju suvereniteta  Izraela na delove okupirane Zapadne obale, podsećaju izraelski mediji.

Uz to su mnogi ministri u Netanjahuovoj vladi izrazili oštro protivljenje rešenju sa dve države.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side