22.05.2018 Hag

Palestinci traže od suda u Hagu hitnu istragu navodnih izraelskih zločina

Palestinci traže od suda u Hagu hitnu istragu navodnih izraelskih zločina Foto: pixabay
Palestinski ministar spoljnih poslova Riad Malki zatražio je danas u Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) u Hagu da otvori " momentalnu istragu navodnih zločina Izraela počinjenih protiv palestinskog naroda".

On je to označio "istorijskim korakom" ka pravdi u vreme kada su odnosi ionako napeti između Palestinske uprave koja ima međunarodnu podršku i vlade premijera Izraela Benjamina Netanjahua.

Mirovni pregovori su zamrznuti četiri godine i kontankti između dve strane su minimalni.

Malki je rekao novinarima u Hagu da je predao dokument sudu na sastanku sa glavnom tužiteljkom Fatu Bensudom.

U dokumentu se traži istraga politike Izraela na Zapadnoj obali, istočnom Jerusalimu i pojasu Gaze od kako je država Palestina prihvatila nadležnost tog suda 2014.

To uključuje izraelski politiku naseljavanja okupirane Zapadne obale i anektiranog istočnog Jerusalima kao i najnovije krvorpoliće u pojasu Gaze gde je od izraelske vatre poginulo više od 100 Palestinaca za vreme masovnih protesta duž granice s Izraelom, rekao je Malki.

On je rekao da je dokument test za međunarodni mehanizam odgovornosti i poštovanja međunarodnog prava, imajući u vidu da postoji kultura nekažnjavanja, kako ju je nazvao, u Izraelu za zločine protiv Palestinaca.

MKS je započeo preliminarnu istragu 2015. godine navodnih zločina na palestinskim teritorijama, uključujući izraelsku politiku naseljavanja i zločine koje su počinile obe strane u ratu u pojasu Gaze 2014.

Najnoviji potez Palestinaca mogao bi da ubrza odluku da li da se povede puna istraga koja bi na kraju mogla dovesti do podizanja optužnice protiv visokih izraelskih zvaničnika.

Zahtev je podnet u vreme kada su izraelsko-palestinski odnosi na najnižoj tački posle više godina zbog preseljenja Ambasade SAD u Jerusalim i najnovijeg nasilja na granici Gaze.

Izrael je u odgovoru naveo da s ozbiljnošću gleda na palestinski zahtev koji je označio ciničnim i apsurdnim korakom.

Ta zemlja je optužila Palestince za huškanje na nasilje protiv nje i korišćenja žena i dece kao ljudskih štitova.

Takođe je rekla da MKS nema jurisdikciju u tom slučaju jer Izrael nije član suda.

"Izrael očekuje od MKS i njegove tužiteljke da se ne povinuju palestinskom pritisku i ostanu čvrsti pred nastavkom palestinskih napora da politizuju sud i skrenu ga s njegovog mandata", navedeno je u izraelskom saopštenju.

Izrael nije član MKS ali protiv građana te zemlje se mogu podići optužnice ako su osumnjičeni za teške zločine na svojoj teritoriji ili protiv državljana zemlje koja je član suda.

MKS je priznao Palestinu kao zemlju članicu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side