06.04.2018 | 14:52h ► 15:21h Jerusalim

Jedan Palestinac ubijen, oko 40 ranjenih u obnovljenim protestima kraj granice Gaze

Jedan Palestinac ubijen, oko 40 ranjenih u obnovljenim protestima kraj granice Gaze Foto: pixabay
Jedan Palestinac je danas ubijen i oko 40 ih je ranjeno izraelskom vatrom na granici pojasa Gaze i Izraela, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Palestinac je ubijen mecima isplajenim u glavu istočno od grada Kan Junisa na jugu pojasa Gaze, dok hiljade palestinskih demonstranata učestvuje u novom talasu protesta duž granice.

Među ranjenima je petoro u ozbiljnom stanju s ranama u gornjim delovima tela. To su prve današnje žrtve, navodi AP.

Demonstranti su zapalili stotine automobilskih guma na nekoliko mesta u cilju da spreče izraelske snage da ih vide i identifikuju.

Sukobi su izbili i na Zapadnoj obali oko Nablusa, Albire, Ramale i Hebrona, javlju izraelski mediji. Dva Palestinca su ranjena gumenim mecima na toj palestinskoj teritoriji.

Protesti traju od jutros na pet lokacija duž granice pojasa Geze, a izraelska vojska rasteruje demonstrante bojevom municijom i sredstvima za rasturanje nereda u skladu s protokolom, kako tvrdi.

Područje oko granice s Gazom proglašeno je zatvorenom vojnom zonom.

Dve palestinske organizacije za ljudska prava uputile su peticuju izraelskom vrhovnom tužiocu i tužiocu izraelske vojske, zahtevajući direktnu naredbu izraelskim snagama da se uzdrže od korišćenja bojeve municije.

"Bojeva municija protiv demonstranata u Gazi je protivna međunarodnom i izraelskom zakonu", navedeno je u peticiji.

Izraelska vojska je najavila da neće dozvoliti da se granična ograda ošteti i smatra da je to cilj ekstremističkog islamskog Hamasa koji vlada Gazom i koji je, kako tvrde izraelski zvaničnici, orkestrirao proteste s ciljem da ih iskoristi za pokušaje napada na Izrael.

Uprkos tvrdnjama vojske da se ništa nije izmenilo u odgovoru na današnje proteste u poređenju s protestima prošlog petka, izraelski mediji navode da su vojni komandanti naredili vojnicima da više koriste sredstva za rasturanje nereda umesto bojeve municije.

U protekloj nedelji ubijena su 22 Palestinca, uključujući njih 16 umešanih u proteste prošlog petka, naveli su zdravstveni zvaničnici u Gazi. U taj broj je uključen je i jedan 30-godišnkak koji je danas podlegao povredama zadobijenim prvog dana protesta.

 

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side