Pakistan saopštio da ne razmatra mogućnost vojne akcije protiv Indije
08.08.2019 Nju Delhi

Pakistan saopštio da ne razmatra mogućnost vojne akcije protiv Indije

Pakistan saopštio da ne razmatra mogućnost vojne akcije protiv Indije Foto: Beta / AP
Pakistan je danas saopštio da ne razmatra mogućnost vojne akcije i da umesto toga traži političke i pravne opcije za suprostavljanje odluci Indije o ukidanju ustavne autonomije Kašmira, teritorije oko koje se spore te dve nuklearne sile.

Ministar spoljnih poslova Pakistana Šah Mahmud Kureši rekao je novinarima u Islamabadu da će uskoro otputovati u Kinu kako bi informisao Peking o situaciji nastaloj pošto je Indija ukinula specijalni status savezne države Džamu i Kašmir, do sada garantovan Ustavom Indije.

Kureši je odbacio tvrdnje Indije da promena statusa Kašmira spada u njeno unutrašnje pitanje i da Pakistan treba da preispita odluke o proterivanju indijskog ambasadora i o obustavi trgovine i glavne železničke linije s tom zemljom.

On je kazao da bi Pakistan mogao da razmotri opoziv tih mera ako Indija učini isto s odlukom o ukidanju ustavne autonomije Kašmira.

Zbog te odluke Nju Delhija, donete u ponedeljak, Pakistan je juče proterao indijskog ambasadora i suspendovao trgovinu s Indijom, a od danas je obustavio glavnu železničku liniju sa tom zemljom.

Po okončanju britanske kolonijalne vlasti u avgustu 1947. godine, indijski potkontinent podeljen je na većinski hinduističku Indiju i pretežno muslimanski Pakistan. Usledile su masovne migracije hinduista i muslimana, a više od milion ljudi ubijeno je u sukobima.

U oktobru 1947. Indija i Pakistan su počeli prvi rat za kontrolu nad većinski muslimanskim Kašmirom, koji je okončan 1948. sklapanjem primirja uz posredstvo UN. Kašmir je od tada podeljen između dve države koje tvrde da polažu pravo na njegovu celinu.

Drugi rat Indije i Pakisana, takođe oko Kašmira, izbio je u avgustu 1965. godine, a dve zemlje su u septembru te godine pristale na primirje pod nadzorom UN.

Dve države, koje su danas nuklearne sile, vodile su u decembru 1971. treći rat, na istoku Pakistana, okočan stvaranjem nezavisne države Bangladeš.

Oružana pobuna protiv indijske vlasti u Kašmiru počela je 1989. godine. Indija tvrdi da Pakistan snabdeva pobunjenike oružjem i da ih obučava, što Islamabad negira i navodi da im pruža samo moralnu i diplomatsku podršku.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja