16.03.2017 Atina

Paket sa eksplozivom iz Grčke poslat nemačkom ministru

Paket sa eksplozivom iz Grčke poslat nemačkom ministru Foto: freeimages.com
Paket sa "eksplozivnom mešavinom", otkriven u sredu u Ministarstvu finansija Nemačke, poslat je iz Grčke, izjavio je grčki policijski izvor.

Grčki ministar unutrašnjih poslova Nikos Toskas preuzeo je taj slučaj pošto je dobio informacije nemačke policije, i vlasti dve zemlje sarađuju u vezi s tim, dodao je isti izvor.

Policija u Berlinu je saopštila u sredu da je u Ministarstvu nađen paket koji sadrži "eksplozivnu mešavinu (...) koja se često koristi u pirotehničkoj proizvodnji", i da je mogla izazvati "znatne" povrede.

S poštanskim žigom Grčke, na paketu su ime i stvarna adresa pošiljaoca, a na omotu je logo glavne opozicione desničarske partije, desničarske Nove demokratije (ND), rekao je izvor grčke policije.

Navedeni pošiljalac je političar, Adonis Georgijadis, s krajnje desničarske populističke frakcije Nove demokratije, omražen i na krajnoj levci, i na krajnjoj desnici grčke scene, vlasnik knjižare koja je česta meta napada pripisanih anarhističkim pokretima.

Grčka policija istražuje moguće veze te sa sličnim akcijama grčkih ekstremističkih pokreta, rekao je izvor iz policije. Vlasti takođe ispituju kako je paket koji sadrži eksploziv, mogao da bude poslat i to u inostranstvo.

Po nemačkim medijima, paket je bio upućen ministru finansija Volfgangu Šojbleu koji u Grčkoj važi za jednog od najodgovornijih za pogubne mere štednje, uvođene u toj zaduženoj zemlji od 2010. godine, koje su je uvukle u recesiju.

Nemačka agencija DPA je javila da je je uređaj u paketu s "nekom vrstom detonatora", bio kućne izrade.

Berlinska policija evakuisala je prijemnu službu Ministarstva kada je otkriven sumnjiv paket koji je prenet na sigurnu lokaciju gde je policija detonirala eksplozivni sadržaj.

U novembru 2010. godine, paket sa eksplozivom poslat je iz Grčke nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, otkriven je u njenoj službi za prijem pošte.

Po nemačkim vlastima, ta pošiljka je bila deo serije paketa-bombi otkrivenih gotovo istovremeno u Berlinu, Bolonji - u Italiji, i u ambasadama u Atini i na tamošnjem aerodromu.

Tvrdilo se da su te akcije zbog kojih je Evropa bila na oprezu, i nisu izazvale pogibije, bile delo jedne ekstremističke grčke anarhističke grupe, "Zavere vatrenih jezgara".

Ta u velikoj meri rasformirana grupa, bila je koautor nekoliko akcija sa italijanskim anarhistima grupe FAI (Neformalna anarhistička federacija), a slala je pakete-bombe u Italiji još od 2000-ih.

Više od deset članova "Zavere" izdržava duge zatvorske kazne u Grčkoj, ali se sporadični napadi, bez žrtava, i dalje izvode u Grčkoj u ime te organizacije.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • U Siriji izbili sukobi kod brane koju kontroliše Islamska država U Siriji izbili sukobi kod brane koju kontroliše Islamska država

  U Siriji je došlo do intenzivnih sukoba u blizini velike brane koju kontrolišu ekstremisti na reci Eufrat, saopštili su aktivisti i Sirijske demokratske snage (SDF) koje podržavaju SAD.

 • Sirijski ambasador u UN: SAD sprovode invaziju na Siriju Sirijski ambasador u UN: SAD sprovode invaziju na Siriju

  Ambasador Sirije u UN Bašar al-Džafari rekao je danas da stotine američkih vojnika sprovode invaziju na njegovu zemlju i naglasio da svaki pokušaj da se grad Raka oslobodi od Islamske države mora biti učinjen u saradnji s vladom u Damasku.

 • Junker Pensu: Ako EU propadne, na Balkanu će biti rata Junker Pensu: Ako EU propadne, na Balkanu će biti rata

  Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio je američkog potpredsednika Majka Pensa na mogućnost još jednog rata na Zapadnom Balkanu ako EU propadne, kao posledica podsticanja članica da posle Bregzita izađu iz EU.

 • Rusija: U pucnjavi u Čečeniji poginulo 12 ljudi Rusija: U pucnjavi u Čečeniji poginulo 12 ljudi

  Ruske vlasti su danas saopštile da je u razmeni vatre između vojnika i naoružanih pobunjenika u Čečeniji, poginulo po šest osoba sa svake strane.

 • Napadač iz Londona bio je pričljiv u hotelu Napadač iz Londona bio je pričljiv u hotelu

  Menadžer hotela u kome je odseo napadač iz Londona noć pre nego što je zaleteo džip na pešake na mostu Vestminster, da bi zatim izbo nožem policajca ispred parlamenta, rekao je da je ovaj bio neuobičajeno komunikativan i da je pominjao detalje o svojoj porodici, kao i to da mu je otac bolestan.

 • Rusija završava otplatu sovjetskog duga Rusija završava otplatu sovjetskog duga

  Rusija se, više od četvrt veka nakon raspada Sovjetskog saveza, sprema da zauvek raščisti s dugovima iz sovjetskog doba isplatom preostalog iznosa Bosni i Hercegovini, što je prilika za Moskvu da se predstavi kao pouzdan dužnik u trenutku zategnutih odnosa sa Zapadom.

 • Le Pen: Putin predstavlja novu viziju sveta Le Pen: Putin predstavlja novu viziju sveta

  Šefica francuske ekstremne desnice Marin Le Pen rekla je danas u Moskvi posle sastanka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da on predstavlja "novu viziju multipolarnog sveta".

 • Ukrajina: U požaru u skladištu municije poginula jedna žena Ukrajina: U požaru u skladištu municije poginula jedna žena

  U velikom požaru koji je zahvatio skladište municije u Ukrajini, u regionu Harkov kod granice s Rusijom, poginula je jedna žena, saopšteno je danas.

 • Putin se sastao s Le Pen u Kremlju Putin se sastao s Le Pen u Kremlju

  Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas na sastanku s kandidatkinjom ekstremne desnice za predsednika Francuske Marin Le Pen u Moskvi da Rusija ne želi da utiče na izbore u Francuskoj, ali da ima pravo da održava kontakte sa tamošnjim političarima, preneo je Tass.

Preporuke prijatelja
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS Side Sajam