20.04.2017 Ljubljana

Pahor: Poštovanje evropske uredbe o granicama nema veze sa arbtražom

Pahor: Poštovanje evropske uredbe o granicama nema veze sa arbtražom Foto: pixabay
Slovenački predsednik Borut Pahor danas je odgovorio na pismo hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović u kojem je optužila Sloveniju za duge kolone na granicama sa Hrvatskom u vreme uskršnjih praznika.

Pahor je naveo da podržava slovenačku vladu i nadležne organe u sprovođenju evropske uredbe o jačanju kontrole na šengenskoj granici, ali i napore vlada dve zemlje da u međusobnom dijalogu usvoje odgovarajuće mere za brži pregled putnika koliko vladama dve zemlje evropska uredba to omogućava.

Predsednik Slovenije je dodao da primena uredbe o kontroli na granici nema nikakve veze sa arbitražom, jer nastoji da posebno zbog očekivane odluke arbitražnog suda odnosi između dve države ; budu dobrosusedski i prijateljski.

Kao i predsednik države i ministar spoljnih poslova Krel Erjavec izrazio je iznenađenje i žaljenje zbog pisma hrvatske predsednice i naglasio da Slovenija samo poštuje briselsku uredbu uredbu.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović upozorila je evropske čelnike da je Slovenija načinom primene strožih kontrola na spoljnim granicama EU izazvala višesatne zastoje na graničnim prelazima i pozvala ih da se na granicama Hrvatske i drugih država članica hitno omogući nesmetan protok ljudi i roba, kao i dosad.

Ona je dodala da je takvo postupanje Slovenije "u hrvatskoj javnosti stvorilo utisak ostvarenja neodgovornih najava nekih slovenačkih političara kako Slovenija može prema Hrvatskoj poduzeti određene mjere i onemogućiti dolazak turista kao odgovor, svojevrsno sredstvo prisile ili retorzije, na stav Hrvatske u vezi arbitražnog postupka koji Hrvatska smatra nepovratno kompromitovanim i iza nas".

Grabar-Kitarović je naglasila da Hrvatska želi sa Slovenijom da izgrađuje što bolje odnose.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw