Otvorena birališta na prevremenim izborima u Austriji
29.09.2019 Beč

Otvorena birališta na prevremenim izborima u Austriji

Otvorena birališta na prevremenim izborima u Austriji Foto: Beta, AP
Birališta su otvorena danas u Austriji gde se glasa na prevremenim parlamentarnim izborima izazvanim "aferom Ibica" zbog koga se raspala koalicija desnice i ekstremne desnice posle 18 meseci.

Konzervativni kancelar Sebastijan Kurc najavio je te izbore 18. maja posle objavljivanja kompromitujućeg video snimka za ekstremno desničarsku Slobodarske partije Austrije (FPO) sa kojom je vladao od kraja 2017. godine.

Većina birališta otvorena je u 7.00, a prve procene rezultata biće poznate ubrzo posle zatvaranja birališta u 17.00.

Kurcova konzervativna Austrijska narodna stranka (OVP) prema anketama je favorit sa podrškom od 33 do 35 odsto, daleko ispred Socijaldemokratske partije Austrije(SPO) koju podržava 22 odsto i FPO-a sa 20 odsto.

Prema projekcijama Kurc će imati matematički mogućnost da formira koaliciju sa jednom ili drugom od tih partija, ali i sa liberalnom partijom Neos ili sa Zelenim, kojima ankete daju četiri odsto potrebnih da uđu u Parlament.

Izbori će biti i test za nacionalističku FPO da li se oporavila od skandala zbog kojeg je s njenog čela posle 14 godina otišao vicekancelar Kurcove vlade Hajnc-Kristijan Štrahe. Štrahe je podneo ostavku posle objavljivanja video snimka s Ibice na kojem se vidi kako on navodnoj ruskoj preduzetnici nudi pristup javnim fondovima ukoliko kupi većinski deo austrijskog lista Kronen Cajtung i podrži njegovu partiju.

Zbog "afere Ibica" Kurc je raskinuo koaliciju sa Štraheovom FPO, posle čega su se druge stranke udružile i u parlamentu izglasale nepoverenje kancelaru. Zemljom sa 8,8 miliona ljudi od tada upravlja nepartijska privremena administracija kancelarke Brižit Bierlejn, nekadašnje čelnice najvišeg suda u Austriji.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja