Otrovi u brendiranoj odeći oponašaju ženske hormone
24.08.2011 Beograd

Otrovi u brendiranoj odeći oponašaju ženske hormone

Otrovi u brendiranoj odeći oponašaju ženske hormone
U odeći 14 svetskih proizvođača pronađeni su tragovi toksičnih hemikalija štetnih za ljudsko zdravlje i životnu sredinu, objavila je ogranizacija Grinpis.

U izveštaju pod naslovom "Prljavo rublje 2", ta organizacija navodi da su u dve trećine testiranih uzoraka odeće proizvođača kao što su "Adidas", "Kelvin Klajn", "Lakost", "Konvers", "Ralf Loren", "Uniklo", utvrđeni tragovi hemikalija nonilfenol etoksilata (NPEs).

Ta hemikalija se koristi kao detergent u industriji. Nonilfenol, pored toga što je toksičan, ima svojstvo imitiranja ženskih hormona, zbog čega može da menja seksualni razvoj i utiče na reproduktivni sistem ljudi.

Aktivista Grinpisa Li Jifang rekao je da "čak i u malim dozama ta hemikalija predstavlja veliku pretnju za životnu sredinu i ljudsko zdravlje".

Grinpis je za svoje istraživanje koristio 78 brendiranih komada odeće kupljenih u 18 zemalja sveta, a proizvedenih uglavnom u Kini, Vijetnamu, Maleziji i na Filipinima.

"Ovo nije samo problem zemalja u razvoju, u kojima se tekstilni materijali proizvode. S obzirom na to da se čestice NPEs oslobađaju tokom pranja odeće, one se praktično uvlače i u zemlje u kojima je njihova upotreba zabranjena", naglasio je Li.

Na izveštaj Grinpisa reagovale su samo neke od prozvanih kompanija, kao što su "Puma" i "Najk", koje su obećale da će do 2020. iz svog proizvodnog procesa eliminisati sve toksične hemikalije.

Prošlog meseca Grinpis je objavio izveštaj "Prljavo rublje", u kojem je optužio proizvođače poznatih robnih marki odeće da hemijskim otpadom zagaduju glavne rečne tokove u Kini.

autor: ZM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side