15.12.2018 Adis Abera

Osuđeno 66 etiopskih vojnika

Osuđeno 66 etiopskih vojnika Foto: Pixabay
Etiopski sud je osudio 66 vojnika na kazne zatvora od pet do 14 godina posle protesta u Adis Abebi, preneli su danas državni mediji.

U prvom trenutku, vlada je saopštila da je desetine elitnih vojnika 11. oktobra došlo u zgradu u kojoj se nalazi kancelarija premijera Abija Ahmeda i tražilo veće plate.

Međutim, Abi je potom izneo potpuno drugačiju verziju događaja zbog kog je internet bio ugašen tokom više sati.

"Oni su došli u vladu da bi sprečili reforme u zemlji. Međutim, teško je reći da li su svi imali takve ideje. Ubedili su ih zaverenici", rekao je Abi, a prenela televizija Fana BC, bliska vlastima.

Malo nakon upada vojnika, na društvenim mrežama se pojavio snimak Abija koji s crvenom beretkom na glavi radi sklekove među najvećim delom nasmejanim vojnicima. Prema navodima Fana BC, Abi je to radio da bi umirio vojnike.

Vojnici su se nešto kasnije izvinili a "oficiri i pojedinci" koji su ih ohrabrivali su uhapšeni, prenela je Fana ne navodeći njihov broj.

Etiopska vojska se smatra jednom od najmoćnijih i najvažnijih u Africi. Poznata je po strogoj disciplini i protesti vojnika gotovo nikad nisu viđeni.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side