Oštra poruka Ban Ki Muna sirijskom lideru
15.01.2012 Bejrut

Oštra poruka Ban Ki Muna sirijskom lideru

Oštra poruka Ban Ki Muna sirijskom lideru
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozvao je danas sirijskog predsednika Bašara al Asada da 'prestane da ubija' svoje sugrađane.

"Ponavljam danas sirijskom predsedniku Asadu, prekinite sa nasiljem, prestanite da ubijate svoje sugrađane, represija vodi u ćorsokak", rekao je Ban Ki Mun na otvaranju konferencije o demokratskoj tranziciji u arapskom svetu  koja se održava u Bejrutu. 

Ban je citirao čuvenog arapskog filozofa iz 14. veka Ibna Halduna rekavši da  onaj ko koristi moć, silu ili prinudu to radi na svoju štetu i da će ga jednog dana  njegov narod napustiti. 

Ban Ki Mun koji je u trodnevnoj poseti Libanu sinoć je izjavio da je kriza u Siriji,  gde je u nasilnom suzbijanju antivladinih demonstracija prema procenama  Ujedinjenih nacija poginulo više od 5000 ljudi, krenula u opasnom smeru. 

Asadovo pomilovanje

U međuvremenu, Bašar al Asad proglasio je opštu amnestiju za "zločine počinjene tokom događaja" koji potresaju zemlju od 15. marta, javila je zvanična agencija Sana.

"Predsednik Asad je izdao dekret koji podrazumeva generalnu amnestiju za zločine počinje tokom dešavanja između 15. marta 2011. i 15. januara 2912. godine", dodala je Sana ne navodeći druge detalje. 

Sirijski predsednik Bašar Asad pridružio se u sredu hiljadama svojih pristalica u prestonici Damasku, u veoma retkom javnom pojavljivanju,  
rekavši masi da želi da crpi snagu iz nje. 

Asad (46), bio je okružen bezbednosnim čuvarima kada se pojavio u masi, obučen mnogo opuštenije nego inače, u jakni bez kravate. Asad se od početka pobune u Siriji pre 10 meseci samo nekoliko puta pojavio u javnosti.

On za revolt optužuje "zaverenike iz inostranstva" i juče je zapretio da će uzvratiti onima koji njegovom režimu prete "čeličnom rukom".

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 15.01.2012, 15:44h Sava

    Ova izreka iz 14 veka vise vazi za Amere.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side