Osnivač Superdraja donirao milion funti za kampanju protiv Bregzita
19.08.2018 London

Osnivač Superdraja donirao milion funti za kampanju protiv Bregzita

Osnivač Superdraja donirao milion funti za kampanju protiv Bregzita Foto: pixabay
Koosnivač britanske tekstilne kompanije Superdraj Džulijan Dankerton izjavio je da je donirao milion funti grupi koja vodi kampanju za nov referendum o Bregzitu, dok se London sprema da objavi procenu izlaska Velike Britanije iz EU u slučaju nepostizanja sporazuma o budućim odnosima dve strane.

Dankerton, čiji brend Superdraj ima prodavnice u 46 zemalja, napisao je za današnji Sandej tajms da podržava kampanju Glas naroda (People's vote) jer predviđa da će Bregzit biti "katastrofa" za Veliku Britaniju i da postoji "istinska šansa" da se situacija preokrene i spreči izlazak te zemlje iz EU.

Sedam meseci pre izlaska Velike Britanije iz Unije pregovori Londona i Brisela o Bregzitu stagniraju, a obe strane navode da rastu šanse da ne bude dogovora u trenutku razlaza.

To je ohrabrilo pristalice novog referenduma o uslovima izlaska koje osećaju da se javno mnjenje u Velikoj Britaniji okreće protiv Bregzita.

S druge strane, zagovornici Bregzita planiraju kampanju u korist sprovođenja odluke o napuštanju Unije, donete na referendumu juna 2016. godine.

Bivši lider Stranke nezavisnosti Velike Britanije Najdžel Faraž, vatreni zagovornik Bregzita, juče je nagovestio povratak u britansku politiku objavom da će se pridružiti organizaciji Izlazak znači izlazak (Leave Means Leave), u cilju suprotstavljanja planu premijerke Tereze Mej o budućim odnosima s EU koji je nazvao "kukavičkom prodajom".

Mej predlaže da Velika Britanija posle izlaska iz Unije zadrži bliske trgovinske veze sa EU, čemu se oštro protive pristalice takozvanog "tvrdog" Bregzita - Faraž i doskorašnji ministar spoljnih poslova Boris Džonson, koji smatraju da će na taj način London ostati bez mogućnosti da sklapa nove trgovinske sporazume sa drugim zemljama.

Cilj Londona i Brisela je da postignu dogovor o uslovima razlaza i budućim trgovinskim odnosima do oktobra, ili najkasnije do decembra, kako bi sve članice EU mogle da ga ratifikuju pre izlaska Velike Britanije iz Unije 29. marta 2019. godine.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side