Huavei poziva EU da reaguje posle nove Trampove ofanzive
21.05.2019 | 09:00h ► 15:50h Peking

Huavei poziva EU da reaguje posle nove Trampove ofanzive

Huavei poziva EU da reaguje posle nove Trampove ofanzive Foto: Beta/AP/Ng Han Guan
Visoki predstavnik Huaveja u Evropi pozvao je danas Evropljane da ne ostanu skrštenih ruku pred napadima američke administracije čija su žrtva, kako navodi ta velika kineska telekomunikaciona grupa.

Posle stavljanja Huaveja na crnu listu Donalda Trampa, što je navelo Gugl da postepeno odustane od saradnje sa tom kineskom firmom, glavni predstavnik Huaveja pri EU Abrahal Liu pozvao je evropske poslanike da deluju po tom pitanju za vreme susreta sa novinarima u Briselu.

"To nije samo napad na Huavej. To je napad na liberalni poredak zasnovan na pravilima. To je opasno. Sada se to događa Huaveju, sutra se može dogoditi bilo kojoj međunarodnoj kompaniji", rekao je Liju.

On je pitao Evropljane da li mogu da se zatvore oči pred takvim ponašanjem, i pitao se kakve će verovatne posledice biti zbog takvog mirenja sa situacijom.

Kineski zvaničnik istovremeno je obećao da će Huavej učiniti više da ukloni evropsku nesigurnost oko navodnih rizika špijuniranja od te kineske kompanije.

"U Huaveju razumemo zabrinutost evropskh vlada oko bezbednosti i spremni smo da učinimo više", rekao je on.

"Zbog važnoti 5G mreže, kao lider u sektoru Huavej je spreman da potpiše sporazume o nešpijuniranju sa vladama i klijentima u svim zemljama članicama EU", dodao je on.

 

Osnivač i izvršni direktor Huaveja: SAD potcenjuju našu snagu

Osnivač i izvršni direktor kineskog telekomunikacionog giganta Huaveja, Ren Žengfej, izjavio je danas da SAD "potcenjuju" njegovu kompaniju.

"Američko političko osoblje dosadašnjim postupcima pokazuje da potcenjuje našu snagu", rekao je Ren u intervjuu televiziji CCTV i drugim kineskim medijima.

On je istakao da kompanija ima alternativu za svoju nabavku čipova i da u tom smislu ne može da bude "izolovana" od ostatka sveta.

Ren je dodao i da će program 5G koji su sprovodi kompanija ostati "nepromenjen" uprkos američkim merama.

Po pitanju tehnologije 5G, kako je naveo, druge kompanije će stići Huavej tek za dve, tri godine.

Huavej se nalazi na spisku preduzeća s kojima će američke kompanije moći da posluju samo ako za to dobiju dozvolu od vlasti.

Američki predsednik Donald Tramp prošle nedelje je zabranio američkim telekomunikacionim kompanijama da posluju sa stranim firmama koje mogu da predstavljaju opasnost za nacionalnu bezbednost u SAD.

Trampova mera se odnosi i na Huavej, drugi svetski proizvođač pametnih telefona, koji je osumnjičen za špijuniranje na račun Kine.

Američke vlasti su juče pokušale da smire loptu odlaganjem uvođenja novih mera za 90 dana, čime bi se Huaveju i njegovim trgovinskim partnerima dalo vremena da se prilagode.

autor: SA/ AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side