Oslobodioci potpomognuti Amerikancima imaju teškoće sa ekstremistima
17.03.2019 Damask

Oslobodioci potpomognuti Amerikancima imaju teškoće sa ekstremistima

Oslobodioci potpomognuti Amerikancima imaju teškoće sa ekstremistima Foto: Beta / AP
Oslobodioci potpomognuti američkim vojnicima koji se bore da povrate teritoriju pod kontrolom ekstremista Islamske države u Siriji, priznali su danas da se suočavaju sa teškoćama u zadavanju poslednjeg udarca ekstremistima i da su usporeni u nadiranju zbog mina, tunela i velikog broja žena i dece koja su ostali u gradu.

"Suočavamo se sa nekoliko problema u vezi sa operacijama", potvrdio je portparol Sirijskih demokratskih snaga Kino Gabrijel novinarima izvan grad Baghuz, u Deir ez-Zoru.

On je naveo su ekstremisti postavili veliki broj mina i eksplozivnih naprava kao i da ima tunela i skloništa pod zemljom, koja teroristi se koriste za napad i branu.

Bitka za hvatanje ekstremista u poslednjem "zrnu" teritorije koje drže u istočnoj Siriji, počelo je u septembru prošle godine, što je dovelo do egzodusa civila iz područja.

U nedelju su viđene desetine muškaraca i žena kako šetaju opkoljenim kampom ekstremista u Baghuzu, dok ih borci Sirijskih demokratskih snaga posmatraju s brda u blizini.

Gabriel je naveo da je 29.600 ljudi napustilo Baghuz od januara, a među njima i pet hiljada boraca-ekstremista, mnogo više nego što su prvobitno procenili da ih ima.

AP navodi da su Sirijske demokratske snage i kurdske vlasti koje upravljaju severoistokom Sirije zabranile novinarima, u poslednjih nekoliko dana, da intervjuišu evakuisane iz Baghuza.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side