Oružani sukobi, Libija opet na ivici rata
10.12.2011 Tripoli

Oružani sukobi, Libija opet na ivici rata

Oružani sukobi, Libija opet na ivici rata
Dve frakcije libijskih pobunjenika započele su večeras oružani sukob oko preuzimanja kontrole nad aerodromom u Tripoliju.

Oprečne informacije kruže o tačnim okolnostima incidenta i identitetu sukobljenih.

"Došlo je do sukoba između revolucionara iz Tripolija i Zentena (grada 170 km jugozapadno od Tripolija) oko preuzimanja kontrole na aerodromu. Sukob se vodi u blizini aerodroma" koji od avgusta kada je glavni grad pao u ruke  pobunjenika, kontrolišu pobunjenici iz Zentena, rekao je Sami Kamouka,  zvaničnik Vojske. 

"Po našim informacijama, ima dva ranjenika, a sukob se vodi pešadijskim  oružjem i protivavionskim topovima", rekao je on. 

Ali, jedan pripadnik brigade iz Zentena koji je na kontrolnom punktu na putu do aerodroma, tvrdi da u sukobu ne učestvuju snage pobunjenika iz Tripolija,  nego pripadnici Vojske.

On je rekao da je Vojska danas pokušala da silom preuzme kontrolni punkt boraca iz Zentena kod aerodroma, da je ranila dvojicu, a dvojicu zarobila. 

Reporter AFP javlja su borci iz Zentena večeras na putu za aerodrom postavili  još dva kontrolna punkta, sa desetina teško naoružanih ljudi i bornim kolima. 

Komandant Zentena večeras pregovara sa ministrom odbrane Osamom al Žueilijem o oslobađanju dvojice zarobljenih.  

Po agenciji AP, celodnevni okršaj kod aerodroma Tripolija je izazvan jutrošnjim  atentatom na glavnokomandujućeg libijske vojske. 

Načelnik Generalštaba Vojske, general Kalifa Hifter nije ranjen u dva jutrošnja  uzastopna oružana napada na njegovo vozilo i pratnju u Tripoliju, saopštila je  vojska. 

Meta oružanog napada nešto kasnije u Tripoliju bila je i jedna od najvećih  libijskih vojna baza. 

Vojska kaže da je artiljerijski gađala položaje neidentfikovanih napadača, javila je agencija AP. 

Veruje se da su napadači pripadnici jedne od grupa koje su učestvovale u  svrgavanju prethodne vlasti pukovnika Moamara Gadafija, a sada su se  pobunile i protiv nove vlasti. 

Vojska pretpostavlja da su to pobunjenici iz Zintana, planinskog grada na  zapadu Libije. 

Današnji okršaji u Tripoliju ukazuju na nejedinstvo posle prevrata u toj zemlji,  tumači agencija AP. 

autor: ZM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side