Orban traži ostavku potpredsednice EK
29.09.2020 Budimpešta

Orban traži ostavku potpredsednice EK

Orban traži ostavku potpredsednice EK Foto: Beta/AP/Francois Lenoir, Pool
Vlada Mađarske tražila je ostavku potpredsednice Evropske komisije Vere Jurove zbog "uvredljivih javnih izjava" o demokratiji u Mađarskoj i saopštila da će prekinuti "sve političke kontakte" sa njom.


Mađarski premijer Viktor Orban je osudio komentar Jurove o "bolesnoj demokratiji" u Mađarskoj i nemogućnosti Mađara da formiraju nezavisno mišljenje.

Potpredsednica EK zadužena za vrednosti i transparentnost izjavila je u intervjuu za Špigel da Orban voli da kaže da gradi liberalnu demokratiju, ali da bi ona rekla da "gradi bolesnu demokratiju".

"U mađarskim medijima teško da postoji bilo kakva kritika na račun vlade, tako da velika većina Mađara možda više neće moći da formira slobodno mišljenje", rekla je Jurova u intervjuu objavljenom 25. septembra.

Orban je u pismu predsednici Komisije Ursuli fond der Lajen kazao da izjave Jurove "nisu samo direktan politički napad na demokratski izabranu vladu", nego i da su "ponižavajuće" i za zemlju i njen narod.

"Izjave su u suprotnosti sa ulogom Komisije kao neutralne i objektivne institucije... Njima se flagrantno krši princip iskrene saradnje i sprečava svaki značajan dijalog Mađarske i potpredsednice (Jurove)", naveo je Orban.

Mađarska vlada je često bila na meti kritika Brisela zbog stanja u vladavini prava, pravosuđu i medijima, ali do sada nije prekidala veze ni sa jednim članom EK.
Budimpešta je već jednom tražila ostavku potpredsednika EK Fransa Timermansa pošto je on 2017. sugerisao da su neki Orbanovi komentari o američom milijarderu Džordžu Sorošu bili antisemitski.

Komisija će uskoro objaviti prvi izveštaj o vladavini prava u zemljama članicama. Evropski parlament traži da pristup fondovima EU, uključujući fond za oporavak od pandemije, bude uslovljen poštovanjem vladavine prava.

Mađarska i Poljska su zapretile da neće glasati za taj plan i osnovale su institut koji će procenjivati stanje u oblasti vladavine prava u zemljama EU, tako da Budimpešta i Varšava ne bi bile žrtve "dvostrukog standarda" evropskih institucija.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side