20.03.2017 Skoplje

Orban: Rešenje za krizu u Makedoniji su novi izbori

Orban: Rešenje za krizu u Makedoniji su novi izbori Foto: Beta/ AP
Premijer Mađarske Viktor Orban je ocenio danas da su novi prevremeni parlamentarni izbori jedino ispravno rešenje za izlazak Makedonije iz političke krize, prenela je makedonska državna agencija MIA.

Orban je u razgovoru s makedonskim predsednikom Đorđem Ivanovim, koji je u zvaničnoj poseti Budimpešti, rekao da je za Mađarsku neprihvatljivo da se druge države mešaju u unutrašnje stvari Makedonije.

Mađarski premijer je istakao da Mađarska ima čvrst stav protiv, kako se navodi, "tiranske platforme" (Deklaracije albanskih stranaka u Makedoniji) i dodao da je stabilnost EU nemoguća bez stabilnosti Makedonije.

"Makedonija ima i imaće podršku Mađarske", rekao je Orban, prenoseći Ivanovu svoj stav koji je izneo na Evropskom savetu i nepostojanju konsenzusa u odnosu na pitanja s kojima se suočava Makedonija.

Orban je još, kako navodi MIA, ocenio da je EU imala pogrešan pristup Makedoniji i da je Maedonija odavno trebalo da postane članica NATO-a i EU. 

Makedonski predsednik je zahvalio Mađarskoj na podršci koju daje Makedoniji u odnosu na ustavno ime i migrantsku krizu, kao i za inicijstivu da se "tiranska platforma" osudi na poslednjem sastanku Evropskog saveta.

Ivanov se danas u Budimpešti sastao i s predsednikom Mađarske Janošem Aderom i predsednikom mađarskog parlamenta Laslom Koverom.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw