09.12.2016 Krakov

Orban: Poljska i Mađarska u javnoj zaveri da Evropa bude hrišćanska

Orban: Poljska i Mađarska u javnoj zaveri da Evropa bude hrišćanska Foto: Beta, AP
Mađarski premijer Viktor Orban ocenio je danas na konferenciji istoričara o Srednjoj Evropi u Krakovu da su Poljska i Mađarska u "javnoj zaveri" da Evropa ostane zasnovana na hrišćanskim vrednostima.

Orban je rekao da Srednja Evropa doživljava preporod, kao i da je zahvaljujući zajedničkoj migrantskoj politici najstabilniji i najuspešniji u Evropi, javlja Gazeta viborča.

"Poljsko-mađarsko prijateljstvo je izuzetno, u svetskim razmerama je bez presedana. Puno puta su se preplitale zajedničke sudbine naših naroda... U javnoj smo zaveri da Evropa bude zasnovana na hrišćanskim vrednostima", rekao je Orban na konferenciji "Srednja Evropa: sudbina regiona tokom vekova" na Jagelonskom univerzitetu u Krakovu.

Mađarski premijer naglasio je da je snaga regiona u tome što države u njemu sarađuju, posebno Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska u okviru Višegradske četvorke.

"Naša današnja snaga u Evropskoj uniji počiva na tome što imamo preporod u Srednjoj Evropi. Vodimo zajedničku migrantsku politiku, najstabilniji smo u Evropi. Naš region se dinamično razvija. Nećemo dozvoliti da naši kritičari to pomrače", rekao je Orban.

Mađarski premijer takođe je kazao da u EU danas najveće uspehe beleži upravo Srednja Evropa i da bi svaka članica Višegradske četvorke trebalo da ulaže milion evra da se ta regionalna saradnja još ojača.

Viktor Orban u Poljskoj boravi u privatnoj poseti, povodom konferencije istoričara na kojoj su neki naučnici upozoravali da je baš u Mađarskoj bilo političkih lidera koji su svoju zemlju doveli na rub propasti kada su podržali Hitlera i fašiste i izrazili su nadu da će današnje političke vođe u regionu izbeći takvu zamku.

Orban se sinoć sreo s poljskom premijerkom Beatom Šidlo da neformalno razmotre teme predstojećeg samita EU sredinom decembra u Briselu, a danas ga čeka i susret sa liderom poljskih vladajućih konzervativaca Jaroslavom Kačinjskim.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side