09.01.2017 | 16:00h ► 18:00h Sarajevo

Opozicija u Federaciji BiH: Ivanić izvršio mini državni udar

Opozicija u Federaciji BiH: Ivanić izvršio mini državni udar Foto: Beta
Opozicione stranke u Federaciji BiH (SDP BiH, DF i GD) ocenile su danas da su postrojavanjem pripadnika Trećeg pešadijskog puka Oružanih snaga BiH na ceremoniji obeležavanja Dana Republike Srpske predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić i ministarka odbrane BiH Marina Pendeš izvršili "mini državni udar"."

Nema sumnje da je došlo do mini državnog udara u režiji srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića i ministarke odbrane Marine Pendeš, koji su kršeći Ustav BiH i Zakon o odbrani naredili angažovanje pripadnika OS BiH", navedeno je u saopštenju ove tri stranke.

Još je ocenjeno da je nesumnjivo došlo do sloma lanca komandovanja i da je u potpunosti podrivena uloga Predsedništva BiH kao vrhovnog komandanta OS BiH.

"Štaviše, uspostavljen je presedan po kojem HDZ i SNSD mogu angažovati Oružane snage onda kad žele, onako kako žele, bez saglasnosti sva tri člana Predsedništva BiH", ističe se u saopštenju.

SDP BiH, DEF i GD smatraju da su Ivanić i Pendeš (kadar HDZ BiH), odnosno hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović, na ovaj način "nasrnuli ne samo na ustavno-pravni poredak, nego i na mir u Bosni i Hercegovini".

Ove tri stranke zahtevaju od bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da naredi Predsedavajućem Saveta ministara BiH Denisu Zvizdiću da hitno sazove sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, kojim predsedava po službenoj dužnosti i zatraži istragu od Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) i Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) o, kako je navedeno, podrivanju vojne i odbrambene moći i oružane pobune kako je definisano Krivičnim zakonom BiH.

Od Izetbegovića je zatraženo i da saopšti javnosti konkretne mere i korake koje preduzima ili planira preduzeti da se prevaziđe ovaj "evidentni napad na ustavno-pravni poredak".

"Ako to ne uradi, pred istorijom će biti odgovoran za rušenje države BiH. Biće konačno jasno da ne samo Milorad Dodik želi da napravi srpsku državu na pola teritorije BiH, nego i da Bakir Izetbegović želi muslimansku državicu na četvrtini njene teritorije", stoji u saopštenju.

SDP BiH, DF i GD su pozvali, kako je navedeno, sve progresivne snage u BiH da im se pridruže u definisanju jasne političke platforme za prevladavanje krize u kojoj se nalazi zemlja.

"Smatramo da građanske stranke treba da ponude program na temelju Platforme Predsedništva Republike BiH iz juna 1992. godine, i ponude alternativu dogovorima nacionalista koji nas drugi put u 25 godina žele povesti u nasilje", stoji u saopštenju.

 

Ministarstvo odbrane BiH nije odobrilo učešće OS BiH na proslavi Dana RS

Ministarstvo odbrane BiH saopštilo je danas da nije izdalo naređenje za učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u obeležavanju Dana Republike Srpske u Banjaluci, već da je, u skladu s preporukama štaba NATO u BiH, zabranilo učešće pripadnika OS BiH u bilo kakvim aktivnostima 9. januara povodom Dana RS.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo odbrane u skladu s propisima i procedurama Zajedničkom štabu Oružanih snaga BiH pravovremeno, 6. januara, dostavilo smernice o postupanju pripadnika Oružanih snaga BiH na aktivnostima u Banjaluci 8. i 9. januara.

Prethodno je, kako se navodi, Ministarstvo odbrane, u vezi sa stavom štaba NATO u Sarajevu, od Predsedništva BiH tražilo uputstva u vezi sa zahtevom predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića za angažman Počasne jedinice Oružanih snaga BiH 9. januara na ceremoniji odavanja pošte poginulim borcima Vojske RS.

"Kako se Predsedništvo BiH nije izjasnilo o tom dopisu do 8. januara, Ministarstvo odbrane BiH je istog dana izdalo privremeno naređenje Zajedničkom štabu Oružanih snaga BiH da se obustave sve radnje u vezi sa angažovanjem pripadnika Oružanih snaga BiH za 9. januar u Banjaluci", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva odbrane BiH u naveli da su isti dan Zajedničkom štabu Oruažanih snaga BiH dostavili pisano uputstvo u kojem se isključuje bilo kakvo učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u aktivnostima 9. januara, kako je to navedeno i u pismu štaba NATO u Sarajevu.

"Pod kojim okolnostima i kako je došlo do učešća i postrojavanja pripadnika Oruženih snaga BiH danas, Ministarstvo odbrane BiH će ustanoviti kroz lanac komandovanja i ostale funkcionalne nadležnosti i o tome izvestiti Predsedništvo BiH", dodaje se u saopštenju.

Treći pešadijski Republika Srpska puk juče i danas postrojen je u Banjaluci i predao je raport predsedavajućem Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw