17.11.2018 Port Morezbi

Opet neslaganja između SAD i Kine na sastanku Apeka

Opet neslaganja između SAD i Kine na sastanku Apeka Foto: Beta/AP/Mark Schiefelbein
Kina i SAD danas su ponovo istakle neslaganja tokom samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (Apek), sporeći se oko protekcionizma, trgovine i borbe za uticaj na Pacifiku.

 


To se odigralo tokom uzastopnih govora kineskog predsednika Si Đinpinga i potpredsednika SAD Majka Pensa na sastanku poslovnih lidera koji prethodi godišnjem zasedanju Apeka.

Kineski lider je danas osudio protekcionizam i politiku "Prvo Amerika", rekavši da pravila svetske trgovine ne treba da služe "egoističnim ciljevima".

Kina i SAD su upletene u trgovinski rat koji bi, prema mišljenju eksperata, mogao biti katastrofalan za svetsku ekonomiju. Vašington je prethodnih meseci uveo niz carina na robu uvezenu iz Kine, na šta je Kina odgovorila recipročnim merama.

"Istorija nas uči da niko nema koristi od konfrontacije, bila ona u formi hladnog rata, vrućeg rata ili trgovinskog rata. Pokušaji da se podignu brane i slome bliske ekonomske veze su protivni zakonima ekonomije i istoriji. To je kratkoročni pristup osuđen na propast", naveo je Si.

On je u direktnom napadu na američku politiku rekao "'ne' protekcionizmu i unilateralizmu".

Ubrzo potom je Pens u borbenom tonu odgovorio da se Vašington neće povući po pitanju carina.

"Uveli smo carine na 250 milijardi dolara kineske robe, a ta cifra bi mogla da se duplira. Nadamo se poboljšanju, ali SAD neće promeniti svoje ponašanje dok Kina ne promeni stavove", zapretio je Pens.

Potpredsednik SAD je takođe najavio američko učešće u izgradnji australijske pomorske baze u Papui Novoj Gvineji. Australija je jedna od zemalja koja s podozrenjem gleda na kineske akcije na Pacifiku.

U drugom gestu, koji je verovatno iznervirao Peking, Pens se na kratko sastao s predstavnicima Tajvana.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side