Oluja i udar groma u Tatrama odneli pet života, devetoro nestalo a 157 povređeno
23.08.2019 Varšava

Oluja i udar groma u Tatrama odneli pet života, devetoro nestalo a 157 povređeno

Oluja i udar groma u Tatrama odneli pet života, devetoro nestalo a 157 povređeno Foto: Beta / AP
U olujnom nevremenu u planinama Tatre u Poljskoj i Slovačkoj poginulo je kraj vrha Gevont petoro ljudi, četiri sa poljske, a jedan čovek sa slovačke strane, dok je 157 ljudi u Poljskoj sa povredama smešteno u bolnice, saopšteno je danas.

Spasilačka služba traga za devetoro turista koji se vode kao nestali, poslednji je bilans jučerašnje smrtonosne oluje koji zbog težih povreda nekih od turista ne mora da bude konačan.

Najviše žrtava odneo je udar groma u veliki metalni krst na poljskom vrhu Gevont visokom 1.849 metara i gvozdene lance uz stazu kojih se pridržavala u tom trenutku u četvrtak popodne grupa od oko 20 turista iz koje su poginuli 10-godišnja devojčica i njen 12-godišnji brat i dvoje odraslih.
Na slovačkoj strani, oko 30 kilometara od Gevotna poginuo je češki turista koga je silina udara groma oborila sa staze ka vrhu Banjika visokom 2.178 m,  a podlegao je povredama zadobijenim u padu dugom nekoliko stotina metara.

Povređenih 157 turista u Poljskoj koje su do sada našle spasilačke službe prevezeni su u bolnice, u obližnji zimski centar Zakopane 89 sa lakšim povredama, dok su teže povređeni prevezeni u bolnice u Novi Targ i Krakov.

"Spektar povreda je ogroman. Od teških povreda lobanje i mozga jer to su pacijenti koji su pali sa staze ili se kotrljali nekoliko desetina metara, do površinskih povreda i opekotina prvog i drugog stepetna", kazao je poljskoj privatnoj televiziji TVN24 lekar Mihal Rotuski iz bolnice u Novom Targu na jugu Poljske.

Na teren danas ponovo izlaze spasilačke ekipe da nastave potragu za devetoro turista koji se vode kao nestali, za eventualnim daljim žrtvama ili povređenim turistima. Juče je uz stražu Tatranskog narodnog parka u akciji učestvovalo 13 ekipa Hitne pomoći, 22 tima Državne vatrogasne straže a pomagalo im je i 100 policajaca i pogranična straža.

Povređene i spasioce je sinoć obišao i poljski premijer Mateuš Moravjecki i obećao potrebnu pomoć u tragediji kakva dugo nije zadesila ovaj planinski venac na granici Poljske i Slovačke.

U mestu Zakopane gradonačelnik Lešek Dorula proglasio je trodnevnu žalost a otkazani su i završni koncerti poznatog 51. Međunarodnog festivala folklora gorskih zemalja na kome iz Srbije ove godine učestvuje KUD Šamot iz Aranđelovca.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja