14.12.2017 Jangon

Oko 6.700 osoba ubijeno u Mjanmaru za mesec dana sukoba

Oko 6.700 osoba ubijeno u Mjanmaru za mesec dana sukoba Foto: Beta/AP
Najmanje 6.700 pripadnika muslimanske manjine Rohindža, među kojima 730 dece ispod pet godina, ubijeno je u prvom mesecu sukoba u Mjanmaru u periodu od 25. avgusta do 25. septembra, saopštila je danas međunarodna organizacija Lekari bez granica (Medecins sans frontieres - MSF).

"Broj žrtava je verovatno viši", navela je organizacija, čiji su članovi razgovarali sa oko 11.000 izbeglica u Bangladešu.

Više od 640.000 pripadnika muslimanske manjine Rohindža pobeglo je od kraja avgusta iz Mjanmara u susedni Bangladeš zbog sukoba.

Vojska Mjanmara je do sada pominjala broj od 400 mrtvih "terorista" Rohindža u sukobima na severu zemlje.

MSF je navela da njena procena obuhvata samo prvi mesec sukoba i da se egzodus ljudi nastavlja dodajući da su obim i priroda nasilja "zastrašujući".

Rohindža su indoarijski narod srodan Bengalcima, a nastanjuje severne delove države Rakajn u Mjanmaru. Po veri su muslimani, a govore rohindža jezikom koji spada u indoarijsku grupu indoevropske porodice jezika. Ukupno ih ima oko 2.000.000, od čega u Mjanmaru oko 1.300.000.

Pripadnici Rohindža se u Mjanmaru smatraju strancima i njihovo državljanstvo ne priznaje ta zemlja u kojoj živi 95 odsto budističke populacije.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side