12.01.2017 Sarajevo

OHR: Osnovna Inckova poruka nije trebalo da bude poredjenje RS sa NDH

OHR: Osnovna Inckova poruka nije trebalo da bude poredjenje RS sa NDH Foto: prtscr ytb
Kancelarija visokog predstavnika u BiH saopštila je da osnovna poruka visokog predstavnika Valentina Incka u kojoj je uporedio 9. januar, Dan Republike Srpske, sa 10. aprilom, kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatka, nije trebalo da bude ovo poredjenje.

"Fokus poruke visokog predstavnika bio je, kao što je visoki predstavnik i ranije često isticao, da se prekine s retorikom okrenutom ka podelama i da političari konačno postignu dogovor o datumima koje ova zemlja i njeni gradjani mogu obeležavati tako da se na jednak način obuhvate svi segmenti društva", saopšteno je iz OHR-a, a objavila je danas BHRT.

U saopštenju se dodaje da su tokom obeležavanja 9. januara bila isključena dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati.

"Povrh toga, Ustavni sud BiH je tri puta doneo odluku o ovom datumu. U svakoj državi odluke Ustavnog suda su konačne i obvezujuće za sve", piše u saopštenju OHR-a.

Komentarišući ranije proslavu Dana Republike Srpske 9. januara, Incko je rekao da za medjunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. novembra 1995. godine u Dejtonu.

"Ako bismo počeli slaviti praznike kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana NDH. Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti", rekao je Incko.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side