09.01.2017 Sarajevo

OHR: Dejtonski sporazum i Ustav BiH se moraju u celosti poštovati

OHR: Dejtonski sporazum i Ustav BiH se moraju u celosti poštovati
Kancelarija visokog predstavnika (OHR) saopštila je danas da se Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH moraju poštovati u celosti, a ne samo oni delovi koje neko izabere.

"Ustav BiH, uključujući i odluke Ustavnog suda BiH, mora se poštovati. Mirovni sporazum se mora poštovati u celosti, a ne kao - a la carte'', rekao je portparol OHR-a Mario Brkić za regionalnu N1 televiziju, komentarišući proslavu Dana Republike u Banjaluci i učešće pripadnika Oružanih snaga BiH na toj proslavi.

On je rekao da je Ustavni sud BiH poništio odredbe Zakona o praznicima RS, prema kojima je 9. januar obeležavan kao Dan Republike, kao i da je poništio rezultate referenduma o Danu Republike Srpske čije je održavanje prethodno zabranio.

RS je donela novi zakon, prema kojem se Dan Republike ponovo obeležava 9. januara, ali kao sekularni i neobavezujući praznik.

Političke tenzije poslednjih dana u BiH dodatno su pojačane zbog učešća srpskih predstavnika Oružanih snaga BiH (Treći pešadijski RS puk) u svečanostima povodom Dana Republike.

Taj puk juče je postrojen i predao je raport predsedavajućem Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću prilikom polaganja venaca na spomenik poginulim borcima RS.

Danas je ponovo 46 pripadnika puka bilo postrojeno, a komandant puka je predao raport Ivaniću.

Za vreme parade kroz centar Banjaluke članovi puka su bili postrojeni na Trgu Krajine, ali nisu čestvovali u defileu.

Komandant štaba NATO u BiH Žizel Vilc prethodno je upozorila da bi učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u svečanostima povodom Dana RS bilo nezakonito, zbog odluke Ustavnog suda BiH kojom je osporen 9. januar kao Dan republike.

Ivanić, koji kao predsedavajući kolektivnog šefa države ima funkciju vrhovnog komandanta Oružanih snaga BiH, naredio je Tećem pešadijskom Republika Srpska puku da učestvuje u ceremoniji obeležavanja Dana republike.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw