04.10.2014 Seul

Održan sastanak visokih zvaničnika Severne i Južne Koreje

Održan sastanak visokih zvaničnika Severne i Južne Koreje Foto: Beta/AP
Drugi po rangu rukovodilac Severne Koreje i jedan broj visokih zvaničnika te zemlje sastali su se danas s južnokrejskim liderima, a susret lidera dve zemlje na najvišem nivou u poslednjih pet godina mogući je znak da obe strane teže izgradnji boljih odnosa posle višemesečnih tenzija.

Sastanak, prema prvim informacijama, nije rezultirao konkretnim dogovorima, a do njega je došlo kada je delegacija Severne Koreje stigla u iznenadnu posetu na zatvaranje Azijskih igara u južnokorejskom lučkom gradu Inčeonu.

Dve strane su se, međutim, dogovorile da održe još jednu rundu razgovora krajem oktobra ili početkom novembra, saopštile su južnokorejske vlasti. Teme razgovora nisu objavljene.

Delegaciju Severne Koreje predvodio je Hvang Pjong So, glavni politički oficir severnokorejske Narodne armije, kojeg strani analitičari smatraju drugim po značaju zvaničnikom posle vrhovnog vođe Kim Džong Una. Hvang je ujedno i potpredsednik uticajnog Saveta za nacionalnu odbranu i vicemaršal armije.

Seul je saopštio da se sa severnokrejskom delegacijom, pre njenog povratka kući, sreo premijer Južne Koreje, koji je u praksi manje važna politička figura, ali je formalno drugi čovek u zemlji iza predsednika.

Prethodno, Hvang i severnokorejska delegacija ručali su iza zatvorenih vrata s južnokorejskim ministrom za ujedinjenje Rju Kil Džaeom i direktorom nacionalne bezbednosti Kim Kvan Džinom.

Sastanak se održao u trenutku kada kruže glasine o zdravstvenom stanju severnokorejskog lidera Kim Džong Una, koji se nije pojavljivao u javnosti od 3. septembra i koji nedavno nije prisustvovao jednoj zvaničnoj manifestaciji koju obično posećuje.

U zvaničnom dokumentarnom filmu prikazanom u augustu, moglo se videti da Kim Džong Un hramlje, da je gojazan i čak je i sam priznao da da oseća tegobe.

Analitičari koje citira agencija AP ocenili su da poseta predstavlja "zlatnu priliku" za južnokorejsku predsednicu Park Geun Hje da testira spremnost Pjongjanga da se unaprede krhki odnosi dve zeemlje.

U južnokorejskom saopštenju navodi se da je predsednica bila spremna da se sastane s gostima iz Pjongjanga, ali da je njima ponestalo vremena jer su hteli da prisustvuju završnoj ceremoniji Azijskih igara.

Posete visokih zvaničnika Severne Koreje Seulu bile su veoma retke od kada je početkom 2008. godine dužnost šefa države preuzeo prethodnik Park Geun Hje, Li Mjung Bak, koji je zauzeo veoma oštar kurs prema severnom susedu.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side