Odobreno izručenje Kima Dotkoma SAD-u
20.02.2017 Velington

Odobreno izručenje Kima Dotkoma SAD-u

Odobreno izručenje Kima Dotkoma SAD-u Foto: Beta/AP
Visoki sud Novog Zelanda odlučio je danas da osnivač sajta za skladištenje i razmenu fajlova Megaaploud (Megaupload) Kim Dotkom (Dotcom) može da bude izručen Sjedinjenim Državama gde ga terete za pronevere.

Visoki sud je time potvrdio odluku nižeg suda iz decembra 2015, a advokati Kim Dotkoma, koji je nemački državljanin i čije pravo ime je Kim Šmic, odmah su najavili novu žalbu na odluku Visokog suda.

Odluka je doneta pet godina od kad su SAD zatvorile Kimov vebsajt i podnele tužbu za zaveru, iznudu i pranje novca protiv njega i još troje njegovih kolega.

Kim Dotkom koji živi na Novom Zelandu borio se protiv izručenja u slučaju koji je rešavan neverovatnom sporošću.

Ova odluka neće biti poslednja jer će verovatno biti uložena žalba Vrhovnom sudu Novog Zelanda, što bi moglo da traje još godinu ili dve.

Američki tužioci procenjuju da je Megaaplud sajt ubrao najmanje 175 miliona dolara, uglavnom od ljudi koji su preko njega ilegalno skidali muziku, televizijske emisije i filmove.

Okružni sud Novog Zelanda je 2015. presudio da Kim Dotkom i drugi, mogu da budu izručeni SAD-u po tim optužbama. Tu presudu je viši sud danas potvrdio.

Kim Dotkom je rođen u Nemačkoj i vodio je ekstravagantan način života. Uhapšen je 2012. u dramatičnoj policijskoj raciji na njegovu vilu posle odluke SAD da zatvori njegov sajt.

Ubrzo posle toga izašao je iz zatvora uz kauciju, objavio muzički album, otvorio novu kompaniju za deljenje fajlova nazvanu Mega, i pokrenuo političku partiju koja je neuspešno učestvovala na novozelandskim izborima 2014.godine

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side