Odlukom suda da Tramp nema pravo da blokira kritičare na Tviteru razočarano ministarstvo pravosuđa
09.07.2019 Njujork

Odlukom suda da Tramp nema pravo da blokira kritičare na Tviteru razočarano ministarstvo pravosuđa

Odlukom suda da Tramp nema pravo da blokira kritičare na Tviteru razočarano ministarstvo pravosuđa Foto: Beta / AP
Američki federalni sud za žalbe je odlučio da predsednik Donald Tramp nema pravo da blokira svoje kritičare na Tviteru.

 

Američki predsednik je inače redovni korisnik ove društvene mreže i većinu najava i informacija upravo objavljuje putem tvitova.

Tročlano sudsko veće složilo se sa sudijom nižeg suda koji je presudio da Tramp, ukoliko blokira ljude koji ga prate a koji su kritični prema njemu, krši Prvi amandman ustava SAD.

Odluka je doneta u ime sedam osoba koje su podigle tužbu jer ih je Tramp, nakon kritika, blokirao.

Apelacioni sud je saopštio da Prvi amandman ne dozvoljava državnom službeniku koji koristi društvene medije za "sve službene svrhe" da isključi osobe iz inače otvorenog dijaloga na internetu, jer se ne slažu sa njim.Portparol američkog ministarstva pravde Keli Laso je nakon ove odluke izjavio da je ovo ministarstvo razočarano odlukom suda i dodao da će ono istražiti buduće moguće korake za izmenu te presude.

Laso je u imejlu napisao da "odluka predsednika Trampa da bolkira pratioce na njegovom privatnom tviter nalogu ne predstavlja kršenje Prvog amandmana".

Donald Tramp, koji većinu svojih izjava, ocena i saopštenja objavljuje na Tviteru, ima na toj mreži preko 60 miliona pratilaca.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Rak – bolest nestabilnosti genoma Rak – bolest nestabilnosti genoma

    Evolucija adaptira sve što postoji u korist preživljavanja, bez razmatranja dugoročnih posledica. Genetska oštećenja su uključena u signalne sisteme ćelija, gde regulišu metabolizam, ćelijsku aktivnost i mnoge druge procese. Deo rakova i samog procesa starenja je nusprodukt činjenice da evolucija nije imala bolje osnove za gradnju signalnih sistema

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side