Odložen EU samit pošto je Šarl Mišel otišao u karantin zbog korone
22.09.2020 Brisel

Odložen EU samit pošto je Šarl Mišel otišao u karantin zbog korone

Odložen EU samit pošto je Šarl Mišel otišao u karantin zbog korone Foto: Beta / AP
Evropska unija morala je da odloži zakazani samit za nedelju dana kada je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ušao u karantin jer je njegov bliski saradnik testiran pozitivno na Kovid-19.

Portparol Barend Lejts rekao je da je Mišel danas saznao da je jedan član  bezbednosti, sa kojim je bio u kontaktu početkom prošle nedelje testiran pozitivno na Kovid.

Lejts je rekao da šef Evropskog saveta poštuje belgijska pravila i da je od danas u karantinu.

I dok su Ujedinjene nacije održale svoje godišnje zasedanje Generalne skupštine na daljinu sa video obraćanjima evropska dvadesetsedmorica pripremala se da održi drugi samit uživo u nešto malo više od dva meseca. U julu je održan samit uz velike mere predostrožnosti i bez zdravstvenih posledica.

Ove nedelje bilo je dovoljno da jedna osoba iz Mišelovog unutrašnjeg kruga dobije pozitivan test da bi se pokvarili planovi dva dana uoči planiranog sastanka.

Samit zakazan za četvrtak i petak trebalo je da se bavi nizom pitanja kao što su pregovori o Bregzitu, klimatske promene i tenzije između Grčke i Turske oko energetskih prava.

Pripreme za sastanak su bile u punom jeku kada je Mišel dao svoje obaveštenje. On je odložio samit za nedelju dana za 1. i 2. oktobar.

Samiti koji se održavaju uživo sa dolaskom vođa EU zemalja u Brisel nastavljeni su tek letos. Tokom proleća oni su se satajali preko video konferencija dok su ostajali u svojim glavnim gradovima.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side