Od gripa u SAD umrlo 14.000 ljudi
16.02.2020 Beograd

Od gripa u SAD umrlo 14.000 ljudi

Od gripa u SAD umrlo 14.000 ljudi Foto: Beta, AP
Američki zdravstveni radnici spremaju se za drugi talas gripa u komplikovanoj situaciji jer postoji dosta sličnosti između običnog gripa i virusa korona, a u prvom talasu u SAD je od gripa obolelo 26 miliona ljudi, dok ih je 14.000 umrlo.

Prvi talas gripa - influence B - imao je svoj vrhunac u decembru 2019. pa je nastavio da opada, pokazuju podaci Centara za prevenciju i kontrolu bolesti, a krajem januara počeo je drugi talas, tipa A koji je sličan svinjskom gripu, prenosi Glas Amerike.

Iako u SAD ima samo 15 potvrđenih slučajeva obolelih od korona virusa, nadležni su zabrinuti da bi virus mogao da se proširi i da bi u početku mogao da liči na sezonski grip.

Američki zdravstveni radnici su saopštili da će početi da testiraju na virus korona neke od pacijenata koji imaju simptome gripa. Testiranja će biti obavljena u Los Anđelesu, San Francisku, Sijetlu, Čikagu i Njujorku.

Kako bi se sprečilo širenje koronavirusa u SAD, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su uveli obavezni dvonedeljni karatnin za američke državljane koji su posetili Kinu u protekle dve sedmice.

U Centrima kažu i da će, u slučaju da se virus proširi, pozvati ljude da se "udalje jedni od drugih", odnosno da školu pohađaju preko interneta, da rade od kuće i otkažu masovna okupljanja.

I sezonski grip i virus korona izazivaju respratorne probleme, groznicu i kašalj. Ostali simptomi običnog gripa su upala grla, bolovi u mišićima, curenje iz nosa i umor.

Naučnici i dalje pokušavaju da otkriju sve simptome virusa korona poznatog kao KOVID 19. Do sada se pokazalo da su češći kašalj, groznica i gubljenje daha od upale grla i curenja iz nosa.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side