Obustava abortusa u ime borbe protiv korona virusa
24.03.2020 Beograd

Obustava abortusa u ime borbe protiv korona virusa

Obustava abortusa u ime borbe protiv korona virusa Foto: AP/Tony Dejak
Američke države Teksas i Ohajo naložile su obustavu svih operacija koje nisu hitne, uključujući i abortuse, zbog pandemije korona virusa.

Ove odluke su naišle na kritike branilaca prava žena na prekid trudnoće, podsećajući da žene ne mogu da čekaju na abortuse.

Guverner Teksasa Greg Abot naložio je u subotu odlaganje "intervencija koje nisu neophodne" kako bi se obezbedili kreveti u bolnicama za obolele od korona virusa i zaštitna oprema za osoblje koje ih neguju.

Ova naredba se primenjuje i na dobrovoljne prekide trudnoće, osim u slučajevima kada je u opasnosti život žene, precizirao je Ken Pakston, javni tužilac Teksasa koja je, inače, konzervativna američka država.

Tužilac je u saopštenju upozorio da će kršenje ove naredbe biti kažnjavano zatvorom od 180 dana ili novčanom kaznom od 1.000 dolara.

"Ne iznenađuje što tužilac koristi bilo koji izgovor da bi primenio svoj ideološki program", prokomentarisala je Keti Miler koja je na čelu lokalnog udruženja za odbranu prava na abortus Teksas fridom netvork.

Ističući da je "zakonski okvir za abortus već ograničen", ona je ocenila da odlaganje intervencija predstavlja negiranje ustavnog prava žena na abortus.

U Ohaju je, nakon odluke zdravstvenih vlasti da suspenduju operacije koje nisu hitne, tužilac obavestio tri klinike koje praktikuju abortuse, da moraju da se povinuju toj odluci.

"Ovde nije reč o abortusu, pismo je upućeno i urološkoj grupi", izjavila je Frans presu portparolka tužioca Betani Mekorkl.

Klinike su pružile uveravanja da će se pridržavati odluke, ali su istakle da su "abortusi suštinske i hitne medicinske procedure".

"Naša vrata će ostati otvorena za ovaj tretman", navele su direktorke ovih ustanova.

Vrhovni sud SAD je 1973. godine priznao svim Amerikankama pravo na abortus, ali je prepustio državama da regulišu samu praksu tako da su države na jugu i u centralnim delovima SAD, koje su konzervativne, uvele niz zakonskih ograničenja.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side