Obnovljeni pregovori o nuklearnom programu Irana
27.03.2015 Lozana

Obnovljeni pregovori o nuklearnom programu Irana

Obnovljeni pregovori o nuklearnom programu Irana Foto: AP
Američki državni sekretar Džon Keri i šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif obnovili su danas pregovore o mogućem nuklearnom sporazumu u švajcarskom gradu Lozani, izvestio je Sputnjik.

U razgovorima učestvuju i šef iranske Organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi i američki sekretar za energetiku Ernest Moric.

SAD razmatraju da dopuste Teheranu da pokrene na stotine centrifuga u nekada tajnom, utvrđenom podzemnom bunkeru, u zamenu za ograničenja koja se tiču rada, istraživanja i razvoja centrifuga na drugim mestima, rekli su neimenovani zvaničnici za AP.

Iranu bi bilo dopušteno da pokrene centrifuge u postrojenju Fordo, ali ne i rad koji bi mogao da vodi razvoju atomske bombe i ovo mesto bilo bi predmet međunarodnih inspekcija, rekli su zapadni zvaničnici upoznati sa pregovorima koji su u toku.

Zauzvrat, od Irana se traži da smanji broj centrifuga u postrojenju Natanc i prihvati druga ograničenja vezana za svoj nuklearni program.

Centrifuge u Fordu koristiće elemente poput cinka, ksenona i germanijuma za izdvajanje izotopa koji se koriste u medicini, industriji i nauci, naveli su zvaničnici.

Broj centrifuga neće biti dovoljan da se proizvede količina uranijuma, koja bi mogla da bude potrebna za izradu atomskog oružja u roku od godinu dana, što je minimalni rok koji Vašington i partneri zahtevaju.

Zvaničnici, koji su insistirali na anonimnosti su istakli da je kompromis o Fordu samo jedna od nekoliko opcija o kojima se razgovara.

Šef britanske diplomatije Filip Hamond pridružiće se razgovorima o iranskom nuklearnom programu u Švajcarskoj ovog vikenda, saopštio je danas njegov portparol.

Hamond, koji se nalazi u poseti SAD, izjavio je ove sedmice da je sporazum "ostvariv", ali je pozvao Iran da donese "teške odluke".

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus, koji je upozorio protiv "mekanog sporazuma", kojim bi Iranu bila ostavljena mogućnost da dođe do nuklearnog oružja, pridružiće se razgovorima u subotu, rekao je njegov portparol, a preneo AFP.

Nakon 18 meseci intenzivnih pregovora, nova runda ima za cilj postizanje okvirnog sporazuma pre isteka roka 31. marta, dok je rok za konačni sporazum jun.

Nuklearni pregovori Irana sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Nemačkom, koji su počeli krajem 2013, usmereni su na postizanje sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamenu za ublažavanje sankcija koje su nanele veliku štetu iranskoj ekonomiji.

autor: IG izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side