19.08.2017 Dijep

Obeležena godišnjica neuspelog iskrcavanja u Dijepu

Obeležena godišnjica neuspelog iskrcavanja u Dijepu Foto: Wikipedia
Francuske i kanadske vlasti obeležile su danas 75. godišnjicu iskrcavanja u Dijepu, gradu na severoistoku Francuske, tokom Drugog svetskog rata, krvavog neuspeha koji je utro put uspehu "Dana D" dve godine kasnije.

Tu istorijsku epizodu najviše pamte Kanađani, koji su u operaciji pretrpeli najteže gubitke, i stanovnici Dijepa koji su izgradili snažne veze sa Kanadom.

Više od hiljadu ljudi je prisustvovalo ceremoniji kojom su predsedavali francuska državna sekretarka zadužena za veterane Ženevjev Darijesek i kanadski ministar za veterane Kent Her. Prisutno je bilo i nekoliko veterana.

U operaciji "Jubilej" učestvovalo je oko 6.000 ljudi, 5.000 Kanađana i 1.000 Britanaca. Poginulo je više od 1.000 ljudi, stotine su povređene a više od 2.000 je palo u zarobljeništvo.

Prvobitno planirana za 8. jul, ali pomerena zbog lošeg vremena, operacija je imala za cilj nanošenje što veće štete nemačkoj infrastrukturi pre povlačenja u Englesku. Odlučeno je da mlade i neiskusne kanadske trupe čine najveći deo snaga.

U zoru 19. avgusta napadnute su plaže istočno i zapadno od Dijepa, kao i glavna gradska plaža. Ipak, efekat iznenađenja je izostao a oko 250 desantnih brodova različitih veličina je brzo usporila nemačka paljba.

"Bilo nas je 15 u balom brodu, pucalo se sa svih strana i bomba me je ranila", priča veteran Pol Delorm, Kanađanin iz Seskečivena.

Tenkovi su išli preko plaža a vazdušna podrška britanske avijacije se suočila sa brojnijim avionima Luftvafe.

Pobeda Nemaca je bila osigurana u rano popodne. Izgubili su samo nekoliko stotina ljudi.

Pol Delorm je naredne dve godine proveo u zarobljeničkim logorima i radio u nemačkim rudnicima soli dok ga američki vojnici nisu oslobodili.

Prema viđenju istoričara, desant je bio loše pripremljen a jačina nemačke obalske odbrane potcenjena.

Ipak, zapadni saveznici su mnogo naučili iz poraza u Dijepu i lekcije primenili prilikom iskrcavanja u Normandiji 6. juna 1944. Kanađani su 1. septembra ušli u Dijep kao oslobodioci.

Komemorativne svenčanosti će se nastaviti i sutra.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side