Obeležavanje 76. godišnjice iskrcavanja u Normandiji svedeno bez javnosti
04.06.2020 Ren

Obeležavanje 76. godišnjice iskrcavanja u Normandiji svedeno bez javnosti

Obeležavanje 76. godišnjice iskrcavanja u Normandiji svedeno bez javnosti Foto: Beta, AP / Thibault Camus
Tradicionalna komemoracija 76. godišnjice iskrcavanja i bitke u Normandiji na zapadu Francuske ove godine će se održati 6. juna bez prisustva javnosti, zbog krize Kovida-19, rečeno je danas za agenciju Frans pres.

Međunarodna ceremonija obeležavanje iskrcavanje saveznika u Normandiji 6. juna 1944. godine će se održati u subotu u 14.30 kod spomenika Nacionalne garde u mestu Virvil-sir-Mer, u departmanu Kalvados, jednoj od pet plaža iskrcavanja, a na otvaranju će jednom proći Patrola Francuske, navedeno je u sedištu policije.

Za razliku od velikih masa i proslava za 75. godišnjicu Dana-D, kada su se okupili brojni šefovi država, ove godine će se ceremonija, koja će trajati manje od sata, odvijati bez javnosti, po pozivu i uz prisustvo Ženevijev Darjesek, državne sekretarke u Ministarstvu vojske. Za razliku od prošle godine neće biti prusutan ni jedan veteran niti bilo koji član njihove porodice.

"Francuska patrola će označiti početak i proći jednom ali to neće biti spektakl", navela je policija koja se trudi da izbegne bilo kakav oblik okupljanja.

Najavljeno je prisustvo devet ambasadora ili vojnih atašea, među kojima i iz SAD, Velike Britanije, Kanade, Danske, Poljske i Nemačke.

U Kanu (Caen), predviđena je samo jedna komemoracija u 10.30 ispred Spomenika, i tu bez javnosti i uz poštovanje fizičkog distanciranja.

Još jedna ceremonija će biti organizovana u maloj opštini Kursej-sir-Mer da se oda pošta kanadskim vojnicima, kao i u mestima Sent-Mer-Egliz i Karentan-Le-Mare. Većina ceremonija biće prenošena preko društvenih mreža Tviter i Fejsbuk.

Biće otvorena američka groblja ali će postojati ograničenje broja posetilaca, objavila je američka Komisija za spomenike, koja je zadužena za njihovo održavanje.

Obeležavanju 75. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji prošle godine prisustvovalo je 120.000 ljudi

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side