08.01.2017 Vašington

Obama priznaje da je potcenio uticaj ruskog hakovanja

Obama priznaje da je potcenio uticaj ruskog hakovanja Foto: Beta/AP
Odlazeći predsednik SAD Barak Obama priznao je danas da je "potcenio" koliki uticaj kampanje hakovanja i širenja dezinformacija može da ima na demokratsku stranku, dva dana posle objavljivanja izveštaja američkih obaveštajnih službi o uplitanju Rusije u američku izbornu kampanju.

U intervju za televiziju Ej-Bi-Si (ABC) Obama je ipak negirao da je potcenio svog ruskog kolegu Vladimira Putina, koji je prema obaveštajnim agencijama SAD organizovao te hakerske napade i manipulaciju medija s ciljem da se favorizuje Donald Tramp kao predsednički kandidat, na uštrb demokratske predsedničke kandidatkinje Hilari Klinton.

"Ali mislim da sam potcenio način na koji je u ovoj novoj eri informatike moguće da dezinformacije, sajber napadi i takve stvari imaju uticaj na naša otvorena društva, da se uvuku u našu demokratsku praksu", rekao je Obama, i ocenio da se taj trend ubrzava.

Američki predsednik koji će ustupiti svoje mesto Donaldu Trampu 20. januara naložio je da se sprovede istraga o umešanosti Rusije u američku izbornu kampanju, posebno pošto je siguran da je "to nešto što Putin već neko vreme radi u Evropi, pre svega u bivšim zemljama satelitima gde mnogi ljudi govore ruski, ali takođe u zapadnim demokratijama".

Obama koji će održati svoj oproštajni govor u utorak u Čikagu rekao je da će među američkim zemljama saveznicima koje su u sastavu NATO, više njih kao što je Francuska imati uskoro izbore i upozorio da treba da paze.

"Treba da budemo na oprezu", rekao je Obama, zabrinut za moguće mešanje u te procese.

Prema izveštaju američkih obaveštajnih službi, čiji su delovi objavljeni, prvobitni cilj ruskog širenja dezinformacija i hakovanja bio je da se podrije američki demokratski proces, oslabi Hlari Klinton za osvajanje predsedničkog mesta i povećaju šanse Trampu za pobedu.

autor: MŽ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw