26.01.2020 Kairo

Novi sukobi u Libiji, Haftarove snage napreduju ka zapadu

Novi sukobi u Libiji, Haftarove snage napreduju ka zapadu Foto: Beta / AP
Zvaničnici dve rivalske vlade u Libiji saopštili su da su danas izbili novi sukobi, dok su snage koje kontrolišu istok i deo juga zemlje napredovale ka strateški važnom gradu Misrata na zapadu.

Time je dodatno urušen sporazum dve strane o primirju, postignut ranije ovog meseca uz posredovanje Rusije i Turske.

Sukobi su izbili nekoliko sati pošto su Ujedinjene nacije osudile "kontinuirana teška kršenja" embarga na isporuku oružja zaraćenim stranama u Libiji, od nekoliko zemalja čiji nazivi nisu navedeni.

Ta kršenja su u suprotnosti s obećanjima velikih sila da će poštovati embargo na isporuku oružja, datim na prošlonedeljnoj konferenciji o Libiji u Berlinu.

Libija, zemlja koja je po rezervama nafte deveta na svetu i prva u Africi, podeljena je između dve rivalske vlade, od kojih je svaka podržana od više naoružanih formacija i stranih država.

Slaba, ali međunarodno priznata vlada Fajeza Saradža u Tripoliju podržana je od Turske, i u manjoj meri od Katara i Italije.

Njoj suprotstavljena, pobunjenička vlada u Bengaziju, koju predstavlja moćni komandant Halifa Haftar, kontroliše istok i veći deo juga zemlje i ima podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta, ali i Francuske i Rusije.

Prema jedinicama povezanim s vladom u Tripoliju, Haftarove snage su napredovale oko 120 kilometara istočne od Misrate, i došle blizu grada Abugrejn.

Te jedinice su navele da sukobi i dalje traju na periferiji Abugrejna.

S druge strane, jedan zvaničnik Haftarovih snaga rekao je da su one preuzele kontrolu nad dva mesta, Kadaheja i Vadi Zamzam, na putu ka Abugrejnu.

Misrata je drugi po veličini grad u Libiji i uporište je formacija koje su imale veliku važnost u vladinoj odbrani Tripolija od ofanzive Haftarovih snaga, započete u aprilu.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side