Završen protest opozicije u Podgorici posle više incidenata
18.10.2015 | 15:15h ► 20:55h Podgorica

Završen protest opozicije u Podgorici posle više incidenata

Završen protest opozicije u Podgorici posle više incidenata Foto: Beta, AP / Risto Božović
U Podgorici je večeras završen protest nekoliko hiljada pristalica opozicije koji je obeležili indcidenti, kada su demonstranti kamenjem, bakljama i suzavcem u spreju gađali policiju ispred zgrade parlamenta Crne Gore.

Policija nije reagovala silom, ali je kod skupšten suzavac. Redari organizatora protesta su nastojali da smire demonstrante i sprečavali ih da dođu u direktan kontakt sa policijom.

Izveštač agencije Beta video je ispred zgade parlamenta kako je jedan od demonstranata pogođen u glavu kamenom koji je doleteo iz mase, a policija ga je izvukla iz mase i odvela na sigurno.

Iako nije bilo vidljivo na ulici kao u subotu uveće, kada je policija i intervenisala suzavcem protiv demonstranata, u gradu je bilo jako prisustvo snaga bezbednosti, a policija je uglavnom bila raspoređena oko zgrada institucija.

Kolonu demionstranata, koji su krenuli sa centralnog gradskog trga, predvodili su u protestnoj šetnji čelnici Demokratskog fronta (DF), a demonstranti su uzvikivali"gotov je", "Milo lopove", i policiju vređali uzvicima "psi", "kerovi", "ubice", "ustaše" i ponavljali uzvik "ostavke, ostavke".

Ispred zgrade MUP-a demonstrante je dočekao kordon policije, a situacija je u jednom trenutku pretila da eskalira pošto su pristalice opozicije pokušale da preskoče zaštitnu ogradu, u čemu ih je sprečila policia.

I čelnici DF pozivali su demonstrante da se vrate na ulicu i nastave šetnju.

Jedan od lidera DF-a, predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić je na protestu zatražio da vlada podnese ostavku i da se formira prelazna vlada. On je rekao da je rok do subote i da je to ultimatum, ili će se u subotu, kako je rekao, cela Crna Gora okupiti na protestu u Podgorici.

Na Trgu republike u Podgorici, večeras u 19 sati, počeo je protest u organizaciji Demokratskog fronta (DF), na kojem se okupilo nekoliko hiljada građana.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić pozvao je okupljene da prošetaju Bulevarom do zgrade MUP-a, kako bi mirno izrazili nezadovoljstvo zbog jučerašnje reakcije policije, koja je prekinula proteste DF-a ispred zgrade parlamenta, koji su trajali 21 dan.

Mandić je na skupu rekao da je premijer Milo Ðukanović oko 18.30 časova avionom napustio zemlju i zatražio da svi učesnici protesta budu mirni i da se ponašaju dostojanstveno.

Suzavac je, navodno, bačen u Ulici Stanka Dragojevića, ali se masa ne razilazi, navodi RTCG, dodajući da okupljeni građani skandiraju "Milo, ubico" i "Gotov je".

DF je i sinoć organizovao okupljanje u Podgorici i tom prilikom je intervenisala policija jer su okupljeni građani polomili stakla na više izloga, bacali kamenice, suzavac i flaše prema policiji.

Posle toga je policija, kako je saopšteno, u skladu sa zakonom upotrebila suzavac i gumene metke.

Takođe, policija je saopštila da je sinoć sprečila nasilan ulazak u zgradu Skupštine Crne Gore.

 

U Podgorici je danas mirno i u odnosu na juče značajno je manje prisustvo policije. Oko skupštine, vlade i državnih institucija, čije je sedište u užem centru grada, još nije uklonjena zaštitna ograda, a raspoređeno je i nešto više policije nego što je uobičajeno.

Policija je sinoć suzavcem rasterala demonstrante DF-a koji su pokušali da se približe skupštini, a prethodno je u subotu ujutro prekinula dvadesetodnevni protest opozicije ispred zgrade parlamenta u Podgorici.

Različite su interpretacije sinoćnjih dešavanja u centru Podgorice. Policija je saopštila da je bacila suzavac i upotrebila silu kako bi sprečila "nasilan" ulazak u skupštinu, dok DF, deo opozcije i javnosti smatraju da je policija silom prekinula mirne proteste.

Tužilaštvo provereva da li je bilo kršenja zakona, a u brojnim reakcijama od državnih organa se traži da utvrde da li je policija prekoračila ovlašćenja i preko mere upotrebila silu.

U dve jučerašnje intervencije policije tokom protesta DF-a, po policijskim informacijama privedeno je 26 ljudi, a deset policajaca je lakše povređeno.

Među privedenima su bili poslanici i odbornici DF-a, kao i novinari, dok su u subotu veče, po izveštajima medija, lakše povređeni funkcuoneri Fronta Nebojša Medojević i Branko Radulović.

Povodom protesta opozicije danas je zasedao kolegijum Skupštine Crne Gore, a na sastanak kod predsednika skupštine Ranka Krivokapića nisu došli poslanici Fronta i Demosa Miodraga Lekića.

Za utorak je zakazana sednica Saveta za kontrolu rada policije koji će se baviti postupanjem policije na protestima opozicije.

Delegacija Evropske unije (EU) u Podgorici pozvala je "sve da pokažu uzdržanost i poštuju zakon", te da se odluke donose u "okviru demokratskih institucija i procesa".

"Demonstracije ne bi trebalo da budu remetilačkog karaktera, a prekomerna upotreba sile sa bilo čije strane je neprihvatljiva", piše u saopštenju Delegacije EU.

Povodom intervencije policije oglasila se i zvanična Moskva, što je njeno drugo reagovanje od početka demonstracija Fronta.

Moskva je ocenila da "uprkos uverenjima koje crnogorsko rukovodstvo dobija iz zapadnih država, uključivanje te zemlje u proces evroatlantske integracije niukoliko ne vodi njenoj konsolidaciji i prosperitetu".

autor: AP, VV izvor: Beta / Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side