Novi evrokomesari - u igri mnogo poznatih imena
22.08.2019 Brisel

Novi evrokomesari - u igri mnogo poznatih imena

Novi evrokomesari - u igri mnogo poznatih imena Foto: pixabay.com
Nacionalne vlade širom EU imenovale su ili će u najkraćem roku imenovati svoje kandidate za komesare u novoj Evropskoj komisiji koju će predvoditi Ursula fon der Lajen.

 


Neformalni rok da dostave imena potencijalnih komesara je 26. avgust, a nova Evropska komisija preuzeće dužnost 1. novembra.

Nominovani će krajem septembra predstaviti svoje planove u određenim resorima i odgovarati na pitanja članova parlamentarnih odbora a u oktobru će evroposlanici glasati o kandidatima.

Da slušanje u nadležnom parlamentarnom odboru nije formalnost, pokazuje slučaj bivše slovenačke premijerke Alenke Bratušek koja "nije položila taj test".

Naime, slovenačka kandidatkinja za potpredsednicu EK zaduženu za energetsku uniju odbijena je iz 2014. od strane odbora za industriju i energetiku.

Inače, broj glasova koji budući komesari dobiju može da se razlikuje jer se neki predstavljaju u više parlamentarnih odbora.

Lista kandidata za evropske komesare koju je objavio briselski portal EURACTIV.com nije konačna, u nekim zemljama se još vaga, neka imena su potvrđena, neka nisu.

Na listi budućih komesara su i neki sadašnji, uključujući Johanesa Hana, Veru Jurovu, Fransa Timermansa, Maroša Šefčoviča, Margrete Vestager.

Mahom su kandidovana poznata imena, iz evropske ili nacionalne politike.

Kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, žena je manje nego muškaraca i, kako sada stvari stoje, samo su Portugalija i Rumunija "poslušale" Fon der Lajen i predložile i ženu i muškarca.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side