Nove tenzije između Berlina i Vašingtona zbog Severnog toka
11.08.2020 Beograd

Nove tenzije između Berlina i Vašingtona zbog Severnog toka

Nove tenzije između Berlina i Vašingtona zbog Severnog toka Foto: AP/Stefan Sauer
Šef nemačke diplomatije Hajko Mas preneo je državnom sekretaru SAD Majku Pompeu izraze "negodovanja" zbog američke pretnje sankcijama u vezi sa gasovodom Severni tok 2.


Taj nemačko-ruski projekat koji ruski gas po dnu Baltika treba da dovede u Nemačku, dugo je trn u oku SAD i izvor tenzija sa Berlinom.

Najnoviji povod je pismo trojice republikanskih senatora koji su zapretili sankcijama rukovodstvu i akcionarima teretne i trajektne luke u gradu Zasnic, na baltičkom ostrvu Rigenu, u Zapadnoj Pomeraniji, prenela je agencija DPA.

Mas je, po sopstvenim rečima, u telefonskom razgovoru sa Pompeom izrazio čuđenje zbog pisma senatora, stranačkih kolega predsednika Donalda Trampa.

Senatori Ted Kruz, Tom Koton i Ted Džonson su u prošlonedeljnom pismu operatorima luke zapretili zabranom ulaska u SAD i zamrzavanjem imovine na američkom tlu.

Senatori su poručili da se "rukovodstvo, upravni odbor, zvaničnici, akcionari i zaposleni suočavaju sa drstičnim pravnim i ekonomskim sankcijama" ako ne prestanu da daju robu i pružaju usluge i podršku projektu Severni tok 2.

Taj projekat su okarakterisali kao "tešku pretnju po energetsku bezbednost Evrope i američke nacionalne inrerese", prenela je agencija AP.

Pismo senatora izazvalo je osudu svih nemačkih partija.

"Spomenuo sam ga (pismo) u razgovoru sa (državnim sekretarom) Majkom Pompeom i izrazio iznenađenje i negodovanje", rekao je Mas u ponedeljak uveče novinarima.

Tramp već godinama kritikuje gasovod između Nemačke i Rusije.

On je optužio Nemačku da dopušta da je drugi vojno štite od Rusije, a da istovremeno Moskvi omogućava da ubire ogromne prihode od izvoza prirodnog gasa.

Mnogi, međutim, tvrde da su Trampovi planovi da spreči izgradnju Severnog toka 2 motivisani isključivo željom da Evropljanima, pre svega Nemcima, prodaje više američkog tečnog prirodnog gasa (LNG).

Američki predsednik uveo je krajem 2019. godine prve sankcije protiv kompanija koje učestvuju u izgradnji gasovoda. Sankcije su se u prvom redu odnosile na švajcarsku kompaniju, vlasnicu brodova za polaganje cevi po dnu mora, a sada su prvi put na meti mogućih sankcija i nemačka preduzeća.

Tramp je tada odobrio i sankcije protiv kompanija koje učestvuju u izgradnji gasovoda Turski tok, kojim se gas iz Rusije preko Crnog mora doprema u Tursku

Ali dok su te sankcije uglavnom uperene protiv preduzeća angažovanih na izgradnji gasovoda, američki senatori usvojili su akt koji predviđa mnogo sveobuhvatnije i oštrije mere.

Majk Pompeo je nedavno izložio detalje tog akta koji predviđa zabranu pristupa američkom finansijskom sistemu, a nemačke kompanije mogle bi da budu kažnjene i zbog najmanjih investicija u projekat gasovoda.

Gasovod Severni tok 2 je pandan postojećem gasovodu Severni tok, između ruskog Viborga i nemačkog Grajfsvalda, koji radi od 2011. godine. Novi gasovod, vrednosti 10 milijardi evra, udvostručiće količine sibirskog gasa koji stiže u Evropu. Projektu se protive i Poljska i Ukrajina, pošto zaobilazi njihovu teritoriju.

Luka Zasnic ima ključnu ulogu u izgradnji Severnog toka 2, čije će dve cevi biti ukupno dugačke 2.406 kilometara. Graditeljima je ostalo da polože samo još 150 kilometara čeličnih cevi, a one su uskladištene upravo u Luci Zasnic. U toj luci usidren je i ruski brod za postavljanje cevi "Akademik Čerski" koji, zajedno s ruskim brodom "Fortuna", treba da završi radove.

Zasnic je, uz to, u izbornoj jedinci nemačke kancelarke Angele Merkel, pa mnogi potez Vašingtona vide i kao rukavicu bačenu kancelarki u lice.

Američki državni sekretar Majk Pompeo danas je započeo petodnevnu turneju po Serdnjoj i Istočnoj Evropi, u okviru koje će posetiti Češku, Austriju, Poljsku i Sloveniju, ali ne i Nemačku, a Hajko Mas putuje u jednodnevnu posetu Rusiji.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja